Levenslang zwemmen : school, club, vrije tijd - De Martelaer, Kristine, ....-; Postma, Titeke, ....- (Gent : Publicatiefonds voor Lichamelijke opvoeding, 1999)
Dit boek omvat alle facetten van het zwemmen, van babyzwemmen over school- en competitiezwemmen tot aquafitness en seniorenzwemmen, maar ook de algemene basisprincipes van aquatische activiteiten worden niet uit de weg gegaan. Een standaardwerk voor iedereen die het zwemmen een warm hart toedraagt. De doelstelling van dit boek is het verschaffen van informatie over de diverse mogelijkheden van het bewegen in het water, voor jong en oud, op school, in clubverband en in de vrije tijd. Allereerst worden de basisprincipes van de activiteiten in het water besproken, met name de biomechanische, anatomische, motorische, fysiologische en medische aspecten. Daarna wordt het school- en clubzwemmen aan de orde gesteld. In dit kader wordt o.a. uitvoerig aandacht besteed aan de doelstellingen van het zwemonderwijs, de watergewenning en het leren van de verschillende zwemslagen. In het daarop volgende hoofdstuk worden andere activiteiten in het water, zoals recreatiezwemmen, spring- en balvaardigheden
Kunst- en reddend zwemmen besproken. Het laatste hoofdstuk behandelt het zwemmen van bijzonder doelgroepen, zoals zwangere vrouwen, baby's, kleuters, senioren en lichamelijk gehandicapten. De stof wordt, en dat geldt voor alle hoofdstukken, gedetailleerd en vakkundig besproken. Het boek, dat zwart-witfoto's en schematische tekeningen bevat, is in de eerste plaats geschreven voor leerkrachten zwemonderwijs en voor zwemtrainers.
Inhoudsopgave DEEL I : Algemene basisprincipes van aquatische activiteiten 1. Biomechanische aspecten 2. Toegepaste anatomie...de zwemmende spier 3. Motorische aspecten 4. Fysiologische aspecten 5. Medische aspecten DEEL II : Diplomazwemmen - schoolzwemmen - clubzwemmen 1. Doelstellingen van het zwemonderwijs 2. Bewegingsbeschrijving 3. Methodische en didactische uitgangspunten 4. Watergewenning 5. Aanleren van zwemslagen en keerpunten 6. Vervolmaking van zwemslagen DEEL III : Andere aquatische activiteiten 1. Recreatiezwemmen 2. Springvaardigheden 3. Balvaardigheden 4. Kunstzwemmen 5. Overlevingszwemmen 6. Reddingszwemmen 7. Aquafitness DEEL IV : Bijzondere doelgroepen 1. Zwangere vrouwen 2. Baby's en peuters 3. Senioren 4. Lichamelijk gehandicapten
Keywords: Zwemmen