Pedagogische adviezen voor speciale kinderen - van Lieshout, Trix, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2002)
Dit boek gaat over bijzondere, maar wel ingewikkelde en complexe kinderen, die hun opvoeders soms voor grote problemen stellen. Naast een beschrijving van hun gedragsproblemen geeft de auteur praktische suggesties voor de aanpak hiervan. De kern daarvan is de bereidheid van de beroepsopvoeder om áchter het probleemgedrag te willen kijken en bestaande positieve gedragingen uit te breiden. Deze aanpak biedt meer openingen en perspectief om oplossingsgericht te werken in problematische opvoedingssituaties. Van alle problemen worden steeds dezelfde vragen beantwoord. In de twaalf hoofdstukken van het tweede deel staat telkens beschreven: hoe ziet het probleem er uit volgens het psychiatrische DSM-IV classificatiesysteem, wat zijn mogelijke oorzaken, wat zijn mogelijke handelingssuggesties, wat is de prognose en wat zijn de concrete verschijningsvormen van het probleem in een klas of groep. Door die eenduidige opbouw is het zowel een praktisch handboek als naslagwerk. Voor wie? Het boek is geschreven voor professionele opvoeders en begeleiders en voor leerkrachten.
Inhoudsopgave : Deel 1: Theorie 1 Inleiding 2 Theorie over behandeling 3 Algemeen pedagogisch vakmanschap Deel 2: Praktijk 1 Angst 2 Faalangst 3 Geremdheid, teruggetrokkenheid, sociale angst 4 Depressieve gevoelens 5 Posttraumatische stressstoornis 6 ADHD - aandachttekortstoornis met hyperactiviteit 7 Oppositioneel, opstandig gedrag 8 Agressief, antisociaal gedrag 9 PDD-NOS - aan autisme verwante contactstoornis 10 Non verbal learning disability (NLD) 11 Gilles de la Tourette 12 Borderline persoonlijkheidsstoornis
Keywords: Gedragsstoornissen -- Kinderen; Jeugd met opvoedingsproblemen; Opvoedingsondersteuning