Behandelingsstrategieën bij kinderen en jongeren met autisme - Huskens, Bibiana E. B. M., ....-; Didden, R., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2002)
Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis die het leven van mensen met een dergelijke aandoening (al dan niet samengaand met een verstandelijke handicap) aanzienlijk nadelig kan bepalen. Kinderen en jongeren met autisme laten vaak problemen zien op het gebied van de sociaal-communicatieve ontwikkeling en zelfredzaamheid. Ook komen gedragsproblemen relatief vaak bij hen voor. Door de aandacht in de media en het surfen op het internet, zijn ouders tegenwoordig meer dan voorheen bekend met de kenmerken van autisme en de gevolgen ervan voor opvoeding en begeleiding. De hulpvraag van ouders aan professionals is hierdoor de laatste jaren veranderd. Ouders stellen gerichte vragen en zijn kritisch ten aanzien van de levering van diensten en de resultaten ervan. Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om als professional op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de wetenschap en klinische praktijk. Dit boek is hiervoor uitermate geschikt. In de eerste hoofdstukken wordt ingegaan op de ontwikkelingen binnen de genetica en taakgerelateerde hersenactiviteit van kinderen en jongeren met autisme. Voorts komen de mogelijkheden van (vroegtijdige) diagnostiek van autisme aan bod. Vervolgens worden verschillende behandelmethoden voor specifieke problemen beschreven, waarbij tevens aandacht wordt besteed aan onderzoek naar de effectiviteit van deze methoden.
Inhoudsopgave : 1 Autisme: een biologische benadering 2 Taakgerelateerde hersenactiviteit en autisme 3 Handelingsgerichte diagnostiek bij autisme-spectrumstoornissen 4 Van socioschema tot sociale vaardigheden 5 Intensieve gedragsbehandeling 6 Alternatieve communicatie 7 Communicatieve vaardigheden bij kinderen en jongeren met autisme 8 ABA-behandeling van gedragsproblemen 9 Autisme en psychofarmaca
Keywords: Autisme