Netwerken en samenwerken van zorgorganisaties : over draken en prinsessen. - VOCA Training & Consult (Leuven : LannooCampus, 2005)
Geen enkele organisatie in de gezondheids- en welzijnszorg kan er nog onderuit: samenwerking met andere organisaties is wenselijk, noodzakelijk en soms zelfs verplicht - o.a. door de schaarste aan middelen, de doorgedreven specialisatie, de professionalisering (ook van het bestuur), de veranderende zorgvraag van de patiënt of cliënt, door bepaalde overheidsmaatregelen, ... Hoe kies je nu de juiste samenwerkingsvorm? Welke voorbereidende en begeleidende maatregelen dien je te nemen? Hoe omschrijf en implementeer je de beoogde doelstellingen? Hoe voorkom je weerstanden? Hoe ga je om met cultuurverschillen en -confl icten? Deze en andere vragen tellen zich bij het opzetten en het bestendigen van een samenwerking. In dit boek komen dan ook de diverse aspecten aan bod: de soorten samenwerkingsverbanden en de aard en de dimensies van de samenwerking (kostenreductie, lacunes in het zorgaanbod, gebrek aan mankracht of deskundigheid in het bestuur, zelfde visie of doelstelling, ...); de succesfactoren; de concrete realisatie (stappenplan, factoren waarmee rekening moet worden gehouden); ... Belangrijk daarbij is dat het merendeel van de auteurs zelf betrokken is bij verschillende samenwerkingsverbanden in de zorgsector. Zij zijn dus niet alleen theoretisch onderlegd, maar behandelen de problematiek ook vanuit hun eigen ervaringen. Dit boek bevat de door medewerkers van VOCA geredigeerde bijdragen en discussies van het symposium 'Over draken en princessen' dat VOCA rond dit thema organiseerde. Het is een verhelderend en leerrijk boek voor al wie, op beleids-, bestuurs- of directieniveau betrokken is bij de organisatie van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen en de ermee verbonden instellingen.
Keywords: Gezondheidsbeleid -- België; Gezondheidszorg -- Samenwerking; Kwaliteitszorg -- Gezondheidszorg; Sociale welzijnszorg -- Samenwerking