Meer en beter bewegen : binnen en buiten de school - Verstraete, Stefanie, 1979-; Steunpunt sport, beweging en gezondheid; BLOSO; UGent. Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Vakgroep Bewegings- en sportwetenschappen; Cardon, Greet, 1968-; De Bourdeaudhuij, Ilse, 1967-; De Clercq, Dirk, 1958- (2006)
Handleiding voor leerkrachten (Lichamelijke Opvoeding) en directies met praktische tips en uitgewerkte lessen en werkbladen voor het lager onderwijs. Klaar voor gebruik. Hoe kan je sport en beweging via de school promoten? Hoe kan je het sportaanbod vergroten zonder al te veel middelen of materialen? Hoe kan je de kinderen en hun ouders overtuigen van het belang van sporten en bewegen? Hoe krijg je alle kinderen - ook buiten de school - aan het bewegen? Hoe motiveer je kinderen, collega's en ouders om samen aan een gezonde levensstijl te werken? Hoe bereik je via deze fysieke activiteit ook belangrijke cognitieve en socio-affectieve doelstellingen? Op alle voorgaande vragen geeft dit boek een duidelijk antwoord, niet alleen in theorie maar vooral ook aan de hand van uitgewerkte praktijkvoorbeelden. Je krijgt als lezer concrete richtlijnen om een bewegingsprogramma op school uit te werken en uit te voeren: - richtlijnen om meer beweging te promoten tijdens de les lichamelijke opvoeding - richtlijnen om beweging te promoten tijdens de speeltijden en middagpauze - uitgewerkte lessen bewegingsopvoeding die een actieve levensstijl promoten - tips om kinderen sportief en actief huiswerk mee te geven Deze handleiding is het resultaat van een studie in opdracht van het Steunpunt Sport, Beweging en Gezondheid (www.steunpuntsbg.be) dat onder de bevoegdheid staat van de minister van Sport en wordt gevormd door de Vakgroep Sport- en bewegingswetenschappen (UGent), de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (KULeuven) en de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie (VUBrussel). De handleiding kwam tot stand aan de UGent en werd uitgewerkt door doctoraatsonderzoeker Stefanie Verstraete onder leiding van de promotoren Prof. Dr. Ilse De Bourdeaudhuij, Prof. Dr. Dirk De Clercq en Prof. Dr. Greet Cardon
Gebaseerd op de studie van het Steunpunt Sport, Beweging en Gezondheid "Handleiding om beweging te promoten bij leerlingen van de lagere school"
Diss. doct. geneeskunde
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Bewegingsrecreatie; Sport -- Kinderen