Als hechten moeilijk is : de rode draad uit het verleden - Vaessen, Giel, ....- (Antwerpen : Garant, 2004)
Jongeren met hechtingsproblemen worden met grote regelmaat opgenomen in residentiële instellingen. Ze leren daar keer op keer dat hun visies op relaties juist zijn, omdat ze steeds weer van instelling naar instelling verhuizen. De kans dat het hechtingsprobleem evolueert tot een hechtingsstoornis of persoonlijkheidsstoornis is groot. Stap voor stap beschrijft de auteur een professionele en dialooggerichte methodiek voor het begeleiden van deze jongeren met hechtingsproblemen en hun ouders in hun eigen thuissituatie of pleeggezin. Veel aandacht gaat uit naar psycho-educatie, het in kaart brengen van de gezonde en minder florissante ontwikkeling van het kind, van de krachten en zwakten van het kind en van het gezinssysteem en het maken en uitvoeren van een begeleidingsplan in de dialoog met de ouders en de jeugdige. Het boek is geschreven voor ambulante werkers in de jeugdzorg maar kan ook met de ouders worden mee gegeven.Uit de inhoud: Veilig gehechte kinderen - Angstig vermijdend en angstig ambivalent gehechte kinderen - Oorzaak van hechtingsproblemen - Hechtingsherinneringen - Systeemdenken - Doorbreken van de homeostase - Professioneel en dialooggericht - Probleemanamnese en hulpvraag - Individuele taxatie - Ontwikkeling in kaart brengen - Gezinsfunctioneren - Dialooggestuurd begeleidingsplan.
Een professioneel dialooggericht aanbod voor ambulante werkers in de jeugdzorg en ouders
Keywords: Gehechtheidsrelatie