Babbeldoos : spelen met talige elementen. - Opbouwwerk Maasmechelen (Leuven : Garant, 2000)
Ondanks de grote inspanningen die het onderwijs levert met taalmethodes allerhande, blijven een aantal kinderen problemen hebben. Babbeldoos is bestemd voor dergelijke kinderen zowel autochtone als allochtone die taalzwakker zijn. De bedoeling van Babbeldoos is via spel taal uit te lokken in interactie bij de kinderen zonder dat zij zich ervan bewust zijn met taal bezig te zijn. Alle activiteiten ervaren de kinderen als spel en niet als taal leren. Spelen met talige elementen dus. Bij Babbeldoos horen vier kleurrijke spelborden om met een groep aan de slag te gaan. Verder staat het boek vol leuke en creatieve activiteiten, met duidelijke uitleg van wat er nodig is en hoe de activiteit het best kan worden georganiseerd. Enkele voorbeelden: maken van een waterlaboratorium, bezoek aan een pottenbakker, groentesoep maken, kijkdozen knutselen, een stokpop maken.Babbeldoos is niet alleen voor de school bedoeld, maar evenzeer voor buurtopbouwwerk, bibliotheken, kinderopvang enz. Het Nederlands is voor velen een moeilijke taal; heel veel mensen hebben er moeite mee, autochtonen en allochtonen. Om kinderen op een speelse manier taal te leren, is deze methode uitgewerkt. Tien thema's (onder andere mijn buurt, voeding, natuur, water etc.) worden telkens vanuit zes activiteiten benaderd. Het zijn tegelijk doe-spelletjes waar het gebruik van taal onlosmakelijk mee verbonden is. "Babbeldoos" is een zeer concreet boek, ongetwijfeld welkom op scholen voor basisonderwijs, buurtwerk, buitenschoolse opvang enzovoort. Bij het boek hoort een set spelborden (apart te bestellen).
Inhoudsopgave : Thema's: Mijn buurt-Vuur-Voeding-Vervoer-Natuur-Kunst-Beeld en geluid-Boeken-Water-Sprookjes.
Initiatief van vzw Opbouwwerk Maasmechelen en OVGB-Onderwijsvoorrangsgebiedenbeleid Limburg
Keywords: Taalstoornissen -- Kinderen