HR nieuwe stijl : naar excellente dienstverlening tegen lage kosten - Lourens, Johan, ....-; Brughmans, Ivo, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer business, 2007)
De HR-functie krijgt steeds kritischer consumenten die toegevoegde waarde, klantvriendelijkheid en lage kosten wensen. De HR-functie wordt daarbij als een 'normale bedrijfsfunctie' beschouwd, waarop concepten en methoden kunnen worden toegepast die in andere ondersteunende functies hun waarde hebben bewezen. Daarbij kan gedacht worden aan zaken als scheiding van 'demand' en 'supply', herontwerp van processen op basis van effectiviteits- en efficiencycriteria, standaardisatie en concentratie, vergaande automatisering, outsourcing en offshoring. "Realiseer excellente dienstverlening tegen lage kosten" is de opgave waarvoor veel HR-managers zich zien gesteld. Dit is geen eenvoudige opgave. De praktijk laat zien dat transformatie van de HR-functie veranderkundig een lastig proces blijkt te zijn dat om HR-leiderschap vraagt. Om leiderschap dat in staat is een visie op de organisatie en inrichting van HRM en de HR-functie te ontwikkelen, deze te concentreren naar praktisch werkende oplossingen en deze op veranderkundig verantwoorde wijze te implementeren. HR Nieuwe Stijl beoogt zowel directies als HR-managers te helpen bij het transformeren van de HR-functie. Het boek beschrijft inhoudelijk wat concepten als de HR-business partner, HR-IT, HR-shared services en HR-outsourcing betekenen. Maar ook de politieke en emotionele processen die zich rondom de implementatie hiervan voordoen. Het boek geeft geen panklare oplossingen, maar praktische input voor het voeren van de juiste discussie.
Inhoudsopgave : I. HR als business partner II. Voordelen en gebruik van HR-informatietechnologie III. HR-shared service centers : een sterk concept maar veel praktische valkuilen IV. HR-business process outsourcing: hoog rendement maar hoe blijf ik 'in control'?
Keywords: Human Resource Management; Human resource management