Onderzoek met SPSS en Excel - Smits, Johan, ....-; Edens, Ronald, ....- (Amsterdam : Pearson education Benelux, 2006)
Onderzoek met SPSS en Excel is een boek dat geschreven is voor studenten in het hoger onderwijs die in hun opleiding te maken krijgen met het uitvoeren van onderzoek. Het boek is niet gefocust op de theorie over het opzetten en uitvoeren van onderzoek, maar op het verwerken van de onderzoeksgegevens. De nadruk van het boek ligt op het werken met SPSS; het boek is geschreven voor het gebruik van versie 14, maar wie nog beschikt over versie 12 of 13 kan ook zonder problemen met dit boek uit de voeten. De SPSS-delen van het boek zijn geschreven in een practicumvorm. Aan de hand van concrete praktijkcases voorzien van een probleemstelling en onderzoeksvragen moet de student zelf deze vragen beantwoorden met behulp van SPSS. Stap voor stap wordt de student meegenomen door bij elk SPSS-scherm de keuzemogelijkheden te bespreken. Het resultaat is telkens een tabel, een grafiek of een andere statistische analyse die een antwoord geeft op een onderzoeksdeelvraag. Door deze terugkoppeling wordt SPSS
Geplaatst als een onderdeel in het totale onderzoeksproces. De theorie die nodig is voor steekproefonderzoek wordt op een toegankelijke manier besproken en daar waar mogelijk met werkbladen in excel uitgewerkt. Door de practicumachtige opzet van de SPSS-delen kan de lezer op een zelfstandige wijze zich de spss vaardigheden eigen maken. Door gebruik te maken van het register is het boek ook uitstekend te gebruiken als naslagwerk bij het uitvoeren van eigen onderzoek
Inhoudsopgave : Voorwoord Inleiding Deel 1 Basiscursus SPSS 1 Starten met het onderzoeksproces 1.1 Het onderzoeksproces 1.2 Soorten enqutevragen 1.2.1 Gesloten vragen 1.2.2 Open vragen met numerieke antwoorden 1.2.3 Open vragen met tekstantwoorden 1.2.4 Multiple response vragen 1.3 Meetniveaus 1.3.1 Nominaal meetniveau 1.3.2 Ordinaal meetniveau 1.3.3 Interval- en ratiomeetniveau 1.4 Het codeboek 2. Invoer van de gegevens 2.1 Definiren van de variabelen 2.2 Verwijderen of invoegen van variabelen 2.3 Gegevenstype van variabelen 2.4
Invoer van de data 2.5 Controle van de invoer 2.5.1 Value labels controleren 2.5.2 Frequentietabellen maken 3. Onderzoeksvragen met betrekking tot n variabele 3.1 Inleiding 3.2 Frequentietabellen schoonmaken 3.3 Statistische grootheden 3.3.1 Het commando FREQUENCIES 3.3.2 Het commando DESCRIPTIVES 3.4 Grafieken: pie, bar, boxplot en histogram 3.4.1 Een cirkeldiagram maken 3.4.2 Een cirkeldiagram bewerken 3.4.3 Een cirkeldiagram bewerken (extra) 3.4.4 Een staafdiagram maken 3.4.5 Een staafdiagram bewerken 3.4.6 Een boxplot maken 3.4.7 Een boxplot bewerken 3.4.8 Een histogram maken 3.4.9 Een histogram bewerken 3.4.10 Grafieken exporteren 3.5 SPSS-uitvoer documenteren en publiceren 3.5.1 SPSS-tabellen overzetten naar WORD 3.5.2 SPSS-grafieken overzetten naar WORD 3.5.3 Outputbestand documenteren 3.5.4 Een bestaand outputbestand openen 3.5.5 Soorten bestanden in SPSS 3.6 Terugkoppeling naar de onderzoeksvragen 4 Onderzoeksvragen met betrekking tot twee variabelen 4.1 Inleiding 4.2 Groepen vergelijken
Met een enkelvoudig staafdiagram 4.3 Groepen vergelijken met een boxplot 4.4 Deelgroepen maken en vergelijken 4.4.1 Analyse van deelgroepen met SPLIT FILE 4.4.2 Analyse van een deelgroep met SELECT CASES 4.4.3 Analyse van deelgroepen met MEANS 4.5 Kruistabellen 4.5.1 Sterkte en richting van de samenhang 4.5.2 Het commando CROSSTABS 4.5.3 Inhoud van de cellen 4.5.4 Berekening van statistieken 4.5.5 SPSS-uitvoer bij CROSSTABS 4.5.6 Conclusie formuleren 4.5.7 Rijen en kolommen verwisselen 4.6 Een geclusterd staafdiagram maken en bewerken 4.7 Een rependiagram maken en bewerken 4.8 Een klassenindeling maken 4.8.1 Zelf de klassenindeling bepalen 4.8.2 Een klassenindeling door SPSS laten bepalen (VISUAL BANDER) 4.9 Regressie en correlatie 4.9.1 Een spreidingsdiagram maken 4.9.2 De regressielijn bepalen 4.9.3 De correlatie- en de determinatiecofficint bepalen 4.9.4 Een regressievergelijking zonder constante 4.10 Terugkoppeling naar de onderzoeksvragen 5 Multiple response verwerken 5.1 De MULTIPLE RESPONSE
SET definiren 5.2 Een eenvoudige tabel maken met CUSTOM TABLES 5.3 Een kruistabel met CUSTOM TABLES 5.4 Een enkelvoudig staafdiagram 5.5 Een geclusterd staafdiagram 5.6 Terugkoppeling naar de onderzoeksvragen 6 Practicumopdrachten 6.1 Casus nieuw zuiveltoetje 6.1.1 Casusbeschrijving 6.1.2 Codeboek 6.1.3 Gegevens van twintig respondenten 6.1.4 Opdrachten 6.2 Casus Yellow 6.2.1 Casusbeschrijving 6.2.2 Het databestand 6.2.3 Opdrachten Deel 2 Steekproefonderzoek: theorie en EXCEL-toepassingen 7 Steekproefonderzoek 7.1 Populatie en steekproef 7.2 Steekproefprocedures 7.3 Fouten bij steekproefonderzoek 7.4 Opgaven 8 Kansverdeling van een steekproefgemiddelde 8.1 Inleiding 8.2 De normale verdeling 8.2.1 Uitwerking in EXCEL 8.3 Centrale Limietstelling 8.4 Voorbeelden 8.5 Opgaven 9 Betrouwbaarheidsintervallen 9.1 Inleiding 9.2 Puntschattingen 9.2.1 Uitwerking voorbeeld 9.2 in EXCEL 9.3 Betrouwbaarheidsinterval voor een gemiddelde ??als ??bekend is 9.4 Betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en steekproefomvang voor
Een gemiddelde 9.5 Betrouwbaarheidsinterval voor ??bij onbekende ? 9.5.1 Uitwerking voorbeeld 9.7 in EXCEL 9.6 Betrouwbaarheidsinterval voor een fractie ? 9.7 Betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en steekproefomvang voor een fractie 9.8 Populaties van beperkte omvang 9.9 Opgaven 10 Toetsen van hypothesen 10.1 Inleiding 10.2 De z-toets voor een gemiddelde ?? 10.2.1 Toetsingsbegrip 10.2.2 Toetsingsprocedure, methode met kritiek gebied 10.2.3 Toetsingsprocedure, methode met overschrijdingskans 10.2.4 Gebruik van EXCEL 10.2.5 Eenzijdig of tweezijdig toetsen 10.2.6 Beslissingsfouten 10.3 De t-toets voor een gemiddelde ? 10.3.1 Toetsingsprocedure, methode met kritiek gebied 10.3.2 Toetsingsprocedure, methode met kritieke t-score 10.3.3 Gebruik van EXCEL 10.4 Toets voor een fractie ?? 10.5 Opgaven 11 Chi-kwadraat-toetsen 11.1 De chi-kwadraat-vergelijkingstoets 11.1.1 Inleiding 11.1.2 De toetsingsgrootheid 11.1.3 De toetsingsprocedure 11.1.4 Voorwaarden en toepasbaarheid 11.1.5 Gebruik van EXCEL 11.2 De chi-kwadraat-kruistabeltoets
11.2.1 Inleiding 11.2.2 Samenhang in een kruistabel beschrijven 11.2.3 Toetsingsprocedure 11.2.4 Een uitgewerkt voorbeeld 11.2.5 Voorwaarden chi-kwadraat-kruistabeltoets 11.2.6 Uitwerking in EXCEL 11.3 Opgaven 12 Herhalingstoetsen deel 2 12.1 Casus Blixy Sport 12.2 Casus supermarkt F4000 Deel 3 Data-analyse met SPSS 13 Multiple response nader bekeken 13.1 Vraagtypen met meer variabelen 13.1.1 Multiple dichotoom 13.1.2 Multiple categories 13.1.3 Antwoordschalen 13.2 Het codeboek 13.3 Definiren van de variabelen 14 Multiple response verwerken: multiple dichotoom 14.1 De MULTIPLE RESPONSE SET definiren 14.2 Een eenvoudige tabel maken met CUSTOM TABLES 14.2.1 Een tabel met sortering 14.3 Een telling maken over meer variabelen met COUNT 14.4 Percentages in CUSTOM TABLES baseren op totale onderzoeksgroep 14.5 Een enkelvoudig staafdiagram in EXCEL maken 15 Multiple response verwerken: multiple categories 15.1 De MULTIPLE RESPONSE SET definiren 15.2 Een eenvoudige tabel maken met CUSTOM TABLES 15.2.1 Een tabel met subtotalen
15.3 Een telling maken over meer variabelen met COMPUTE 15.4 Percentages in CUSTOM TABLES baseren op totale onderzoeksgroep 15.5 Een enkelvoudig staafdiagram in EXCEL maken 16 Werken met antwoordschalen 16.1 Een tabel maken met CUSTOM TABLES 16.1.1 De basislay-out 16.1.2 Percentages toevoegen 16.2 Een rependiagram maken in EXCEL 16.3 Een staafdiagram maken 16.4 Een antwoordschaal omcoderen voor een betere grafiek 16.5 Semantische differentiaal 16.6 Practicumopdracht 17 Chi-kwadraat-toetsen in SPSS 17.1 Chi-kwadraat-vergelijkingstoets 17.2 Chi-kwadraat-kruistabeltoets 17.3 Voorwaarden chi-kwadraat-kruistabeltoets 17.4 Gebruik van de regel van Cochran in de praktijk 17.5 Een klassenindeling maken om een chi-kwadraat-toets uit te voeren 18 Vergelijken van groepen 18.1 Inleiding 18.2 Twee groepen vergelijken op een scale-variabele: t-toets 18.2.1 Grafische weergave 18.2.2 Uitvoeren van de statistische toets 18.2.3 Voorwaarden controleren 18.3 Twee groepen vergelijken op een ordinale variabele: Mann-Whitney-toets 18.3.1 Grafische weergave 18.3.2 Uitvoeren van de statistische toets 18.4 Meer dan twee groepen vergelijken op een scale-variabele: variantieanalyse 18.4.1 Grafische weergave 18.4.2 Uitvoeren van de statistische toets 18.4.3 Achteraf groepen vergelijken 18.4.4 Voorwaarden variantieanalyse 18.5 Meer dan twee groepen vergelijken op een ordinale variabele: Kruskal-Wallis-toets 18.5.1 Grafische weergave 18.5.2 Uitvoeren van de statistische toets 18.6 Controleren van een normale (klokvormige) verdeling 18.7 Practicumopdracht (met uitwerking) 18.7.1 Vergelijken van mannen en vrouwen (t-test) 18.7.2 Vergelijken van mannen en vrouwen (Mann-Whitney-toets) 18.7.3 Vergelijken van de leeftijdsgroepen (ANOVA) 18.7.4 Vergelijken van de leeftijdsgroepen (Kruskal-Wallis-toets) 19 Regressieanalyse 19.1 Inleiding 19.2 Een tekstbestand inlezen in SPSS 19.3 Enkelvoudige lineaire regressie 19.3.1 Een nieuwe variabele berekenen 19.3.2 Een spreidingsdiagram maken 19.3.3 De regressi
Keywords: Excel; Research with Excel; Research with SPSS; SPSS for Windows; SPSS