Naar grijsland : uitvaart van onze welvaart - De Leus, Koen, ....-; Huybrechts, Paul, ....- (Roeselare : Roularta books, 2006)
België is een grijs land aan het worden, met veel ouderen. Koen De Leus en Paul Huybrechts verklaren in een vlot leesbare tekst (wel met veel statistische gegevens en grafieken, opinies van wetenschappers, experten, vakbondsleiders en politici) hoe de wereldorde de volgende vijftig jaar radicaal zal veranderen. Ze gewagen van een economische nachtmerrie. Het groeiritme van de bevolking neemt sterk af. Dat geeft minder actieve inwoners. De stijging van de productiviteit kan het negatieve effect van de dalende arbeidspopulatie niet opvangen. De trendgroei vertraagt, de pensioens- en gezondheidskosten stijgen fors. De auteurs stellen dat hervormingen zich opdringen, zoals het afremmen van de vergrijzingskosten (pensioenen en gezondheidskosten), langer werken, levenslang leren, innovaties, maar ook aanvullende pensioenstelsels. Al deze factoren worden nader bekeken. Zo wordt het repartitiestelsel van onze pensioenen vergeleken met het kapitalisatiesysteem. Een nog grotere uitdaging vormen de gezondheidsuitgaven. De evolutie van deze kosten wordt waarschijnlijk zwaar onderschat. Niet alleen de vergrijzing van de bevolking maar ook de globalisering oefenen een zware druk uit op de handhaving van het Europese socialezekerheidssysteem. Het economisch groeipotentieel moet worden opgedreven.
Verkenning van de mogelijkheden voor de Europese en met name Belgische politiek om de economische en financie͏̈le gevolgen van de vergrijzing het hoofd te bieden.