Psychologische interventies bij ongewone stoornissen - Hoogduin, Kees (Cornelis Antonius Leo), 1942- (Amsterdam : Boom, 2007)
Voor veel psychische aandoeningen zijn er weinig of geen onderzoeksgegevens om een patiënt op wetenschappelijk verantwoorde wijze te behandelen.In dit boek wordt een dertigtal van deze stoornissen besproken, waarbij het aannemelijk lijkt dat de behandeling wel degelijk verband houdt met de ontstane klachtenvermindering. De auteur beoogt met dit soort veelal creatieve interventies psychologen en psychiaters te inspireren bij zeldzame stoornissen toch een proefbehandeling in te stellen.
Inhoudsopgave : Deel 1 Aan angststoornissen gerelateerde problemen 1. Pavor nocturnus: nachtelijke angstaanvallen met amnesie 2. Nachtmerries 3. Vaak moeten plassen: frequentie mictie 4. Angst voor eten in gezelschap 5. Angst voor spreken in het openbaar 6. Angst voro plassen in openbare gelegenheden: paruresis Deel 2 Persoonlijke eigenaardigheden 7. Het uittrekken van haar: trichotillomanie 8. Nerveus stuk krabben van de huis: titillomanie 9. Ziekelijk nagelbijten: onychotillomanie 10. Pathologisch ligen: pseudologia fantastica 11. Ziekelijk dagdromen 12. Twijfelen en het niet kunnen nemn van beslissingen 13. De house proud housewife: over dwangmatig poetsen 14. Pathologische jaloezie 15. Problemen bij studeren Deel 3 Lichamelijke aandoeningen en lichamelijk ongemak 16. Chronische spanningshoofdpijn 17. De scheefhals: torticollis spasmodica 18. Het krampachtig schoksgewijs draaien van de rug: torsiedystonie 19. Het syndroom van Gilles de la Tourette 20. De vocale tic 21. Zwartpaarse handen bij het syndroom van Reynaud 22. Het onvermogen te ejaculeren 23. Ademhalingsstoornissen 24. Een ritmische bewegingsstoornis: jactatio corporis nocturna Deel 4 Epiloog 25. Mislukte behandelingen 26. Klachten, context en perceptie
Keywords: Psychische stoornissen