Kracht van een team - VOCA (Leuven : LannooCampus, 2007)
De 21ste eeuw is de eeuw van het team. Wie kwaliteit op het werk wil, moet kunnen samenwerken. Dit boek richt zich in de eerste plaats tot de gezondheids- en welzijnssector in Vlaanderen. In deze sector werd een hoogstaande zorg- en dienstverlening uitgebouwd, een gegeven dat wereldwijd wordt erkend. Het staat onmiskenbaar vast dat het investeren in teams daartoe een zeer grote bijdrage heeft geleverd. Een team zorgt voor de nodige afstemming tussen de verschillende professionals om tot een kwaliteitsvol aanbod te komen voor de meest uiteenlopende en vaak complexe zorg- en hulpverleningsvragen. Een team is tevens een onmisbaar instrument voor competentieontwikkeling, deskundigheidsbevordering, motivatie en draagkracht van de verschillende teamleden. Toch is 'teamkracht' niet vanzelfsprekend en daar gaan we met dit boek dieper op in. Dit boek is een instrument om mee te werken, om diepgang te bereiken, om u als teambegeleider erin te herkennen of te laten verrassen. In elk onderdeel wordt een aspect van die teamkracht belicht, maar wij gaan verder waar elk ander boek stopt: we bieden ook verschillende methodieken aan die u meteen kunt gebruiken om die kracht aan te wenden en aan te wakkeren. Aan u de keuze om die uitdaging aan te gaan.
Inhoudsopgave : 1. Samenwerken in een team : een visie 2. Effectief teamleiderschap 3. Leidinggeven aan teams in beweging: groepsdynamische processen in kaart brengen 4. Een model voor teambuilding : het teamdoelmatigheidsmodel SDRPI 5. Conflictcoaching 6. Coachen tot lerend team Epiloog : uitdagingen voor de organisatie Al spelend aan uw team werken.
Keywords: Gezondheidszorg; Sociale welzijnszorg; Teamwerk