Praktijkboek crisisinterventie : de kunst van het interveniëren in moeilijke behandelsituaties in de spoedeisende psychiatrie en psychotherapie. - van Oenen, Flip Jan, ....-; Bernardt, Clemens, ....-; van der Post, Louk, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2007)
Dit boek is een praktijkgids voor behandelaren in de GGZ die zich (regelmatig) geconfronteerd zien met crisissituaties. Het kan hierbij gaan om situaties waarbij de cliënt zich in een crisistoestand aanmeldt, maar ook om situaties waar de crisis gaandeweg een behandeling ontstaat. De auteurs beschrijven hoe de hulpverlener in hogedruksituaties tot een behandelinterventie kan komen die zowel qua vorm als qua inhoud maximale kans op verandering biedt. De aanpak richt zich niet alleen op het hanteerbaar maken van de actuele crisissituatie ('blussen') maar ook op het optimaliseren van de behandelrelatie en het genereren van een (nieuw) behandelperspectief. Het boek biedt, naast een theoretisch raamwerk, vele praktische handvatten voor het ontwikkelen van optimale behandelinterventies. Dit maakt het tot een onmisbare hulp voor psychiaters, psychotherapeuten, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen en (huis)artsen bij het hanteren van hoogoplopende, moeilijke of machteloosmakende behandelsituaties. De beschreven methodieken zijn ontwikkeld door de auteurs tijdens hun werk in het Acuut Behandelteam van JellinekMentrum te Amsterdam, een team dat zich sinds 1984 toelegt op spoedeisende psychiatrie, crisisinterventie en kortdurende behandeling.
Keywords: Crisisinterventie -- Psychiatrische patiënten