Het Wit-Gele Kruis 1937-2007 : 70 jaar thuis in verpleging aan huis. - KADOC; Baré, Sophie, ....-; Heyrman, Peter, ....-; Vints, Luc, 1960-; Claes, Lieve, 1971-; Mahieu, Johan, ....-; Roets, Marc, ....- (S.l. : Wit-Gele Kruis Vlaanderen, 2007)
Het Wit-Gele Kruis.1937-2007. 70 jaar thuis in verpleging aan huis is geschreven naar aanleiding van het zeventigjarig jubileum van de organisatie. Het vertelt de ontstaansgeschiedenis en evolutie van het Wit-Gele Kruis, de belangrijkste dienst voor thuisverpleging in Vlaanderen. Het thema is zeer actueel, want tegenwoordig is thuisverpleging niet meer weg te denken uit de samenleving. Door de toenemende vergrijzing zal deze sector ook in de toekomst veel aandacht krijgen. Het Wit-Gele Kruis ontstond in november 1937 als een lokale vereniging in Gent. Sindsdien evolueerde de vereniging de voorbije zeventig jaar tot een grootschalige professionele organisatie. Het boek werpt een licht op die evolutie. Ook de verhoudingen tussen de verschillende organisatieniveaus (nationaal-provinciaal-lokaal), de levensbeschouwelijke profilering en de rol van een aantal vooraanstaande figuren komen aan bod. Dit alles tegen de achtergrond van de ontwikkelingen op medisch-wetenschappelijk, politiek-institutioneel
En sociaal vlak. Aangezien de Wit-Gele Kruisverpleegkundigen de spil van de vereniging vormen, krijgt hun leefwereld bijzondere aandacht. Er wordt bijvoorbeeld nagegaan welke taken ze uitvoerden, welke patiënten ze verzorgden en hoe ze werden omkaderd en opgeleid. Ook de samenwerking met andere thuiszorgverstrekkers wordt bekeken. Het boek is chronologisch opgebouwd. Het eerste inleidende deel geeft een kort overzicht van de evolutie van de thuiszorg van de middeleeuwen tot de jaren 1930. Het tweede hoofdstuk belicht de stichting van het Wit-Gele Kruis in 1937 en de ontwikkelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De turbulente jaren 1940 en 1950 komen in het derde deel aan bod. Het laatste, meer uitvoerige, hoofdstuk behandelt de periode 1963-1998. Ludo Geys, algemeen cordinator van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen, beschrijft in de epiloog de recente gebeurtenissen en tendensen. Het boek sluit af met een overzicht van de krachtlijnen van de geschiedenis van de thuisverpleging. Tal van illustraties
Zowel foto's en affiches, als grafieken en kaarten, ondersteunen de tekst. De voetnoten, beredeneerde bibliografie en bijlagen bieden de genteresseerde lezer aanvullende informatie en verwijzingen.
Bevat index en bibliografie
Keywords: Thuisverpleging; Wit-Gele Kruis