Verworven slikstoornissen - De Bodt, Marc, 1955-; Guns, Cindy, ....-; Van Nuffelen, Gwen, 1979- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2006)
Inhoudsopgave1 Slikstoornissen2 Begrippen en definities. 1. Algemene begrippen. 2. Begrippen in het kader van de diagnostiek. 3. Begrippen in het kader van de behandeling3 Anatomische en fysiologische aspecten. 1. Anatomische aspecten. 2. Terminologie luchtweg en voedselweg. 3. Fysiologie van het slikproces. 4. De rol van de craniale zenuwen4 Oorzaken van slikproblemen. 1. Neurogene dysfagie. 2. Structurele dysfagie. 3. Presbyfagie5 Stoornissen en disfuncties. 1. Algemene symptomen. 2. Disfuncties en symptomen met betrekking tot een gestoorde orale fase. 3. Disfuncties en symptomen met betrekking tot een gestoorde faryngeale fase. 4. Disfuncties met betrekking tot een gestoorde oesophageale fase. 5. Checklist voor slikstoornissen6 Diagnose van slikstoornissen. 1. Stroomdiagram verpleegkundige zorg. 2. Logopedisch onderzoek. 3. NKO-onderzoek. 4. Radiologisch onderzoek (VFES)7 De behandeling van slikproblemen. 1. Multidisciplinaire behadeling. 2. Medische behandeling. 3. Logopedische behandeling. 4. Dieet. 5. Verpleegkundige aspecten. 6. Andere betrokken disciplines8 Casussen. 1. Casus 1: CVA. 2. Casus 2: Presbyfagie. 3. Casus 3: ALS. 4. Casus 4: Chronische dysfagie9 Besluit10 Appendix. 1. Aangepaste voeding. 2. Aangepast materiaal. 3. Sondevoeding: vragen en antwoorden. 4. Websites over dysfagie
Glossarium. - p. 103-p. 114
Keywords: Slikstoornissen