De big 5 persoonlijkheidsfactoren : een methode voor het beschrijven van persoonlijkheidseigenschappen. - De Raad, Boele, ....-; Doddema-Winsemius, Mien, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2006)
Er zijn verschillende methodes om persoonlijkheidskenmerken van mensen te beschrijven, maar slechts n doorstaat de toets van wetenschappelijke kritiek: de 'Big 5', die uitgaat van een vijftal eigenschapsdimensies, of 'factoren': I Extravert / Introvert II Vriendelijk / Onvriendelijk III Zorgvuldig / Onzorgvuldig IV Emotioneel Stabiel / Instabiel V Intellectueel Autonoom / Afhankelijk Het Big 5-model heeft de functie van een referentiekader in wetenschappelijk onderzoek, met zeer praktische toepassingen voor professionals, in bijvoorbeeld de personeelspsychologie en de gezondheidszorg, die een degelijk en adequaat beoordelingsinstrument nodig hebben om iemands belangrijkste eigenschappen snel en betrouwbaar te meten en te beschrijven. De Big 5 wordt ook gebruikt in de psychotherapie, in gevallen waarin DSM-IV tekortschiet bij de diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen. De Big 5 is een talig instrument, dat uitgaat van de manier waarop wij mensen karakteriseren. Dit naslagwerk bevat
Dan ook het complete lexicon (meer dan 10.000 woorden) van de taal waarin menselijke eigenschappen worden uitgedrukt, het zogenaamde Idioticon. Via de uitgebreide index wordt de weg gewezen naar karaktertrekken, die weer leiden naar het 'periodiek systeem van persoonlijkheidseigenschappen'. Het boek laat zien hoe ongekend rijk de woordenschat is waarmee wij mensen typeren en vormt een handig aanvullend instrument bij het schrijven van psychologische rapporten
Inhoudsopgave : Inleiding *Geschiedenis van de vijf dimensionale begrippen *Karakterpraat *Context Duurzaamheid van eigenschappen *Waardegeladenheid *Karaktertypes: soorten personen *De taal van de verschillen en de lexicale hypothese *De Big Five factoren: soorten eigenschappen *Het periodiek systeem van persoonlijkheidseigenschappen: factoren en facetten *Het AB5C-model Idioticon van de persoonlijkheid *Het gebruik van het Idioticon *Literatuur Idioticon van de persoonlijkheid *I Extraversie *II
Vriendelijkheid *III Zorgvuldigheid *IV Emotionele stabiliteit *V Intellectuele autonomie *Index
Keywords: Persoonlijkheidsleer