Is er nog werk na vijftig? De Snelste weg naar een nieuwe baan - Embo, Marc, ....- (Leuven : LannooCampus, 2008)
Vijftigers die zonder werk vallen staan voor grote problemen wanneer ze nog een andere job willen. Marc Embo wil met dit boek aantonen dat ze nog niet afgeschreven zijn voor de arbeidsmarkt. Volgens de auteur moeten ze zichzelf wel op de juiste manier in die markt zetten. In een eerste deel legt de auteur uit waarom de oude manieren om op jobjacht te gaan niet werken en hoe men het zeker niet moet aanpakken. Hij vertrekt van drie vaststellingen over vijftigers die hun job verliezen. Daarna zet hij de lezer aan het denken met een aantal opdrachten die een nieuwe benadering van de situatie moeten bevorderen. Ook legt hij zijn eigen benadering uit, de zgn. 'aankoopmethode'. Embo wil de zoektocht naar werk veranderen in een ontdekkingstocht naar onbekende mogelijkheden. In het tweede deel beschrijft de auteur vier stappen waarmee je wel een kans hebt om je zoektocht naar werk met succes te bekronen: een afspraak maken, een eerste gesprek, het tweede gesprek en het creëren van een win-winsituatie. Het boeiende van dit boek is dat de auteur vanuit zijn eigen ervaringen schrijft, wat het verhaal heel herkenbaar maakt. Bovendien heeft hij veel aandacht voor concrete tips en valkuilen. Aan het einde van elk hoofdstuk zet hij alle tips nog eens samen. Het boek leest vlot en is doorspekt met voorbeelden en gespreksfragmenten. De zeer concrete en erg originele methode kan de werkzoekende vijftigplusser ongetwijfeld van dienst zijn. [Guido Cuyvers]