Het selectie-interview : trefzeker gedragsgericht interviewen. - Derycke, Hendrik, ....-; Van Beirendonck, Lou (Lodewijk Constant), 1960- (Leuven : LannooCampus, 2009)
Het selectie-interview is meestal de eerste stap in een selectieprocedure. In een goed gesprek komt u mits de nodige ervaring, een flinke dosis mensenkennis en een gezond buikgevoel allicht iets te weten. Helaas ervaart u snel genoeg dat een goeie verteller u handig om de tuin kan leiden, en dat zo?n gesprek niet steeds relevante gegevens oplevert. Uit onderzoek blijkt dat een goede voorbereiding van het selectie-interview, een duidelijke structuur tijdens het gesprek en het stellen van gedragsgerichte vragen de betrouwbaarheid van uw selectie-interview fors verhogen. Dit boek helpt u om het rendement van uw interview te verbeteren. Het selectie-interview is een handleiding om competenties resultaatgericht te leren bevragen, om competenties in te schatten en talenten te ontdekken. Het geeft ook een realistische kijk op het hoe, wat en waarom van een selectie-interview. De inzichten worden aangevuld door resultaten van wetenschappelijk onderzoek en door de recentste ontwikkelingen, bevattelijk
Geschreven zodat iedereen er wat aan heeft. De auteur reikt ook een aantal ondersteunende tools aan en illustreert de gedragsgerichte interviewtechniek met meerdere voorbeelden. Zodat u na het doornemen van dit boek in staat bent om uw eigen interviewcompetenties te ontwikkelen en voortaan tijdens elk gesprek te weten komt wat u weten wilt! Deze handleiding voor het afnemen van een gedragsgericht selectie-interview verscheen voor het eerst in 1993 en werd geschreven door Hendrik Derycke, docent en programmacordinator aan de Universiteit Antwerpen Management School (UAMS). Deze volledig herziene en geactualiseerde vijfde uitgave kwam tot stand dankzij specialist in competentiemanagement Lou Van Beirendonk, die onder meer resultaten uit recente studies en zijn eigen ervaringen in het boek integreerde. Eerst worden de uitgangspunten besproken en leer je hoe je het selectie-interview optimaal kunt voorbereiden. Daarna worden enkele interviewmodellen geschetst, met vooral aandacht voor het gedragsgerichte
Interview. Ten slotte wordt dieper ingegaan op de beoordeling van de kandidaat na het gesprek en het wervingsadvies. Dat alles wordt ondersteund met schema's, controlelijsten en praktijkvoorbeelden. Achteraan volgen een bibliografie en een overzicht van de verschillende competenties. Een overzichtelijke en praktische gids voor de voorbereiding en uitvoering van een selectie-interview. Geschikt voor professionele interviewers en studenten
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Uitgangspunten Hoofdstuk 2 : De voorbereiding van het selectie-interview Hoofdstuk 3 : De kern van de zaak Hoofdstuk 4 : Registreren en evalueren
Keywords: Aanwerving; Personeelsselectie