De kick van feedback : energiek en prettig samenwerken - Dijkstra, Eeke, ....-; Dolman, Jurriaan, ....- (Culemborg : Van Duuren Management, 2010)
Iedereen die samenwerkt met andere mensen heeft met feedback te maken. Het geven en ontvangen van feedback is niet altijd even makkelijk en soms heel lastig of spannend. Feedback kan je helpen om tot betere samenwerking te komen of je eigen ontwikkeling een boost te geven. Maar wat is eigenlijk het effect van feedback op de mensen waarmee je werkt? En welke factoren maken dat feedback zin heeft en werkt, en welke niet? Oftewel, wat bepaalt de kick van feedback? En hoe kan jij je eigen feedbackfactor vergroten? - Een praktische gids voor iedereen die meer uit de samenwerking met andere mensen wil halen. - Aandacht voor succes- en faalfactoren van feedback geven en ontvangen. - Inzicht in de invloed van houding en mindset op leren en ontwikkelen. - Invloed van cultuur en omgeving op het effect van feedback. De kick van feedback is bedoeld voor zowel leidinggevenden als leidingontvangenden en tevens een interessante bron van achtergrondinformatie en onderzoek voor de HR-professional. De kick
Inhoudsopgave : 1. Feedback en de rol van feedback 2. Feedback geven 3. Feedback ontvangen 4. Feedbackgesprekken in de praktijk 5. Mindset en feedback 6. Overtuigingen en feedback 7. Meer rendement uit feedback
Van feedback laat je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je feedbackgesprekken effectief kunt laten verlopen door zelf op een goede manier feedback te geven, maar ook op een goede manier feedback in ontvangst te nemen. Dit boek geeft je antwoord op onder andere de volgende vragen: *Hoe voorkom je dat anderen zich aangevallen voelen als je feedback geeft? *Hoe spreek je een collega aan die zijn afspraken niet nakomt? *Hoe verbeter je de samenwerking met anderen door open te communiceren? *Hoe kun je beter omgaan met feedback zonder dat je emoties je daarbij in de weg zitten? *Hoe voorkom je dat je feedback te persoonlijk opvat waardoor het je niet verder helpt? *Hoe haal je meer uit de feedback van anderen zodat het je helpt je verder te ontwikkelen? Kortom, dit boek biedt je niet alleen praktische handvatten om een feedbackgesprek vorm te geven, maar ook middelen om voor jezelf en anderen de drempel tot het uitwisselen van feedback te verlagen. Leidinggevenden alsook medewerkers
Vinden het vaak lastig en moeilijk om te gaan met feedback. Dit boek behandelt in zeven hoofdstukken hoe effectiever met feedback om gegaan kan worden: de drempels die vaak daarbij opgeworpen worden - meestal van emotionele aard - komen daarbij aan de orde. De auteurs geven ook praktische handvatten en (hulp)middelen daartoe. Als doelgroep kunnen zowel leidinggevenden alsook medewerkers worden genoemd. Op prettige wijze wordt feedback als communicatiemiddel toegelicht en kan mogelijk meer rendement en effectiviteit worden bereikt in organisaties, maar bijvoorbeeld ook in verenigingen en dergelijke. Beperkte literatuurlijst en internetverwijzing
Keywords: Evaluatietechnieken; Personeelsbeleid; Werknemers -- Samenwerking