Therapie bij dysorthografie en dyslexie : introductie. - Cuyvers, Ludo, 1945- (Antwerpen : Garant, 2008)
Over dysorthografie (moeilijkheden op het vlak van foutloos schrijven) en dyslexie(ernstige en hardnekkige problemen wat betreft de automatisering van het lezen en/of de spelling) is er al heel wat gepubliceerd. Therapie bij dysorthografie en dyslexie begint niet van nul en vraagt van de lezer een zekere voorkennis en vertrouwdheid met beide stoornissen. Het boek biedt vooral uitgewerkte sessies (therapieën) om kinderen met deze stoornissen te begeleiden. Ludo Cuyvers begint in zijn eerste deel bewust met dysorthografie omdat hij van oordeel is dat je schrijven trager doet dan lezen. In de opbouw van de sessies zit een zekere gradatie. De auteur start met het aanleren van de klinkers, vervolgens de enkellettergrepige klankzuivere woorden, de open en gesloten lettergrepen, de uitzonderingen zoals e/iij, ooi, eeuw.... om te eindigen met een algoritme voor de dt-oefeningen. Heel wat suggesties in de sessies zijn ook bedoeld als ondersteuning voor de ouders.