De kunst van het vragen stellen - Verhoeven, Willem (W. F. J.), 1947- (Brugge : Die Keure, 2011)
We leven in een wereld die antwoorden belangrijker vindt dan vragen. We hebben voortdurend behoefte aan onzekerheidsreductie. Wat we echter niet altijd beseffen is dat antwoorden een punt zetten, processen afsluiten, acties beëindigen en de zaak stilzetten. Vragen, daarentegen, richten de aandacht, mobiliseren energie, zetten aan tot actie en brengen de zaak in beweging. Vragen wekken creativiteit op en zetten aan tot kritisch nadenken. Voor een coach is het erg belangrijk om de kunst van het vragen stellen te beheersen om zo processen van zelfontwikkeling te bevorderen. Vragen hebben diverse voordelen ten opzichte van instructie: - Ze richten de aandacht en zetten de medewerkers zelf aan het denken. - Je krijgt als coach inzicht in de mate waarin de medewerker alle aspecten van een vraagstuk overziet. - Je krijgt een beter inzicht in hetgeen de medewerker gaat doen. Dit boek helpt je om efficiënter en gerichter vragen te stellen.
Inhoudsopgave : 1. De vragende basishouding 2. Sturen met vragen 3. Al doende leert men 4. Bewustzijnsvergroting door vragenstellen 5. Ruimte voor verantwoordelijkheid 6. Tussen toekomstbeeld en realiteit 7. Optievragen en actievragen 8. Teamontwikkeling door vragen te stellen 9. De vragende houding bij veranderingen 10. Valkuilen voor de vragensteller
Keywords: Coaching; Leidinggeven; Personeelsbeleid