Het juiste cijfer : meerwaarde creëren met geschikte prestatie-indicatoren - Van den Berghe, Wouter, ....- (Leuven : Acco, 2011)
In steeds meer organisaties worden prestatie-indicatoren gebruikt om de realisatie van doelstellingen te volgen, om processen te monitoren of om te communiceren over de resultaten. Het bepalen van dergelijke indicatoren blijkt vaak een moeizaam proces dat bovendien niet altijd tot bevredigende resultaten leidt. Dit boek besteedt daarom veel aandacht aan hoe je indicatoren kan construeren, hoe je ze kan linken aan processen en doelstellingen, en hoe je hun geschiktheid kan beoordelen. Dat zijn immers vaak de grote knelpunten als je begint te werken met indicatoren. Hoe begin je aan de formulering van een indicator? Is het wel koosjer als je een indicator kopieert van een andere organisatie? Hoe weet je of de indicatoren die je nu al gebruikt goed zijn? Zijn er niet te veel indicatoren? Daarnaast gaat het boek ook in op het invoeren en gebruiken van indicatoren. De nadruk daarbij ligt op de cruciale voorwaarden om meerwaarde te creëren. Dit boek richt zich zowel naar wie direct aan de slag wil gaan met indicatoren als naar wie er zich eerst verder wil in verdiepen. Daarom is het opgevat als een combinatie van een handleiding en een leerboek. Stapsgewijs worden de verschillende facetten van het werken met indicatoren ontvouwd. De tekst is doorspekt met talrijke voorbeelden, praktische lijstjes en overzichtelijke schema's. De voorbeelden komen uit een brede waaier van sectoren en organisaties.
Keywords: Organisatieleer