Principles & pitfalls of English grammar - Mackenzie, John Lachlan, 1950- (Bussum : Coutinho, 2007)
De auteurs hebben zich als doel gesteld een vergelijkende grammatica van de Nederlandse en Engelse talen samen te stellen. Het idee is dat een beter begrip hiervan Nederlanders kan helpen om fouten te vermijden bij het spreken van de Engelse taal. Het gaat dan om de meer gevorderde sprekers (studenten). Ze gaan uit van een vrij moderne traditionele grammatica. Het onderwerp wordt per woordsoort (werkwoord, zelfstandig naamwoord) aangepakt, steeds met uitvoerige grammaticale uitleg, waarbij de theorie nogal technisch is; het vereist degelijke studie. Alles wordt geïllustreerd met verhelderende voorbeelden in het Engels en vaak ook Nederlands, met aanduidingen van waar de fouten vaak optreden. Er is aandacht voor verschillende stijlen (formeel/informeel). Elk hoofdstuk wordt afgesloten met opdrachten/oefeningen, waarvan de antwoorden achterin het boek staan. Als bijlage is ook een E-N lijst van de grammaticale termen opgenomen. De aanpak is te technisch voor de "casual" lezer of voor iemand die op eigen gelegenheid zijn Engels wil verbeteren; dit boek zal voornamelijk gebruikt worden door studenten en leraren.
Keywords: Engelse spraakkunst