Handboek online hulpverlening : hoe onpersoonlijk contact heel persoonlijk wordt. - Stichting E-hulp-nl; Schalken, Frank, 1970-; Wolters, Wouter, ....-; Tilanus, Winfried, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010)
Hulpverlening via internet is laagdrempelig, effectief en bereikt nieuwe doelgroepen. Steeds meer instellingen uit het maatschappelijk werk, de ggz en jeugdzorg bieden dan ook online hulp bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen. Dit handboek is geschreven op basis van tien jaar ervaring met hulpverlening via internet en bevat alle relevante aspecten van dit vakgebied. Naast een uitgebreide beschrijving van de methodiek van online hulpverlening komen de kenmerken, voor- en nadelen en verschillende vromen aan bod. Verder worden organisatorische implicaties behandeld, zoals techniek, veiligheid, recht en ethiek, pr en de rol van medewerkers. Handboek voor hulpverlening via internet, een vorm die steeds meer ingeburgerd raakt. Deel een bevat een orintatie op deze vorm en geeft aan voor welke doelgroepen deze geschikt zou kunnen zijn. Het omvangrijkste deel twee, over voorbereiding en organisatie, behandelt op welke wijze deze hulpverlening georganiseerd kan worden, middels e-mail
Chatten etc., maar heeft ook aandacht voor de veiligheid via internet, op welke wijze hulpverleners ingezet kunnen worden en de doelgroep bereikt kan worden. In het derde deel, over uitvoering, komen de methodieken van chatten, e-mailen en dergelijke aan bod. Tot slot een viertal bijlagen met oefeningen, online-adressen van hulpverleningsinitiatieven het opzetten van een doelgerichte website. Tussen de teksten door worden in groene kaders veelvuldig voorbeelden opgenomen hetgeen de leesbaarheid en inzichtelijkheid van de tekst vergroot. Met recht een handboek dat geschikt is voor instellingen die zich willen begeven op het gebied van de online hulpverlening
Inhoudsopgave : Deel I : Orintatie 1. Wat is online hulpverlening? 2. Kiezen voor onlinehulpverlening 3. Online hulpvormen Deel II : Voorbereiding en organisatie 4. Algemene voorbereiding 5. Forum organiseren 6. E-mail organiseren 7. Chat organiseren 8. Techniek 9. Veiligheid 10. Recht en ethiek 11. Hulpverleners inzetten 12. Teksten schrijven
13. Doelgroep bereiken Deel III : Uitvoering 14. Methodiek chat 15. Methodiek e-mail 16. Methodiek online behandeling
16. Methodiek online behandeling / p. 224
Bevat unieke inlogcode en register
Keywords: Online hulpverlening