Coach zijn van beginnende (en andere) leraren - Bosman, Luc, ....-; Detrez, Chico, ....-; Gombeir, Dirk, ....- (Mechelen : Plantyn, 2009)
Leerkrachten die hun eerste stappen zetten in het onderwijs, kunnen dankbaar gebruikmaken van de ervaringen en de deskundigheid van collega's die al langer in functie zijn. Voorwaarde is dat die collega's over de vaardigheden beschikken om de nieuwkomers te coachen. En ook leerkrachten of andere personeelsleden die een nieuwe taak toebedeeld krijgen, kunnen vaak rijkelijk profiteren van de kennis van meer ervaren collega's. Ook wie al langer aan de slag is als leraar, kan veel voordeel halen uit de 'luisterende aanwezigheid' van zo'n collega-coach. Dit boek beschrijft en bespreekt op een praktijkgerichte manier hoe coaching in al deze situaties kan verlopen.
Inhoudsopgave : 1. De plaats van de coach binnen het schoolgebeuren 2. Noden van de beginnende leraar en verwachtingen van de school 3. Coach zijn = kiezen voor een procesmatige aanpak 4. Vaardig worden in de job van coach 5. Zelf vorm geven aan de job van coach
Keywords: Lerarenbegeleiding; Schoolleiding; Schoolmanagement