De streepkip. - Leslie, Amanda, ....- (Amsterdam : Zirkoon, 2000)
Kleurrijk prentenboekje waarvan elke rechterpagina twee uitklapflappen heeft. Op de linkerpagina wordt een vraag gesteld, b.v. "Kan een slang rennen?" Door het antwoord achter de flap, een tekening van een leeuw en de tekst "Nee, een leeuw rent!", ontstaat een beeld van de eigenschappen van herkenbare dieren. In een iets kleinere letter staat bij de tekening van de leeuw "ik ren!" en bij de slang "ik glij!"; deze twee verschillende ikken kunnen wat verwarrend zijn voor peuters. Op de laatste tekening wordt de vraag gesteld wie al de genoemde eigenschappen heeft en dat blijken kinderen te zijn. Over de visueel gemaakte 'stomme vragen' (bijv.: "Is een olifant klein?") zal een peuter moeten lachen, want hij/zij weet wel beter. Zowel de tekst als de tekeningen zijn tegen een effen achtergrond geplaatst, maar wel steeds anders, zodat er een kleurrijk geheel ontstaat. De flappen zijn stevig en zelfs voor veelvuldig gebruik geschikt. Kortom, een aantrekkelijk peuterboek waarin ook de grote letters al op tekstbegrip voorbereiden.
Lekker lachen om de gestreepte kip en de harige vis! Als je de flappen optilt, zie je hoe de dieren er werkelijk uitzien.
Leeftijd: 3+
Keywords: Dieren; Nederlandse taal; Raadsels