Behandelingsstrategieën bij psychische stoornissen : combinatie van psychofarmaca/psychotherapie. - Bakker, A., ....-; Kuipers, T., ....-; van Dyck, R., prof. dr., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2001)
Als het gaat om behandelingsstrategieën bij uiteenlopende psychiatrische stoornissen is de gecombineerde behandeling - 'pillen en praten' - een in de praktijk zeer veel toegepaste benadering. Echter, beschikbare wetenschappelijke ondersteuning hiervoor is in het beste geval schaars. In deze lacune wordt nu voorzien voor acht aandoeningen: angststoornissen, bipolaire stoornissen, depressie, schizofrenie, borderline persoonlijkheidsstoornis, alcoholafhankelijkheid, pedofilie en exhibitionisme en tics en impulsief gedrag bij het syndroom van Gilles de la Tourette. Voor elk van deze aandoeningen wordt per hoofdstuk achtereenvolgens gegeven: - een korte inleiding over de aandoening; - een beknopt overzicht van de afzonderlijke behandelingen (alleen psychotherapie of alleen medicatie); - een overzicht van hetgeen er gepubliceerd is over combinatiebehandeling in het geval van de betreffende stoornis; - een advies over de wijze waarop de behandelingen op elkaar dienen te worden afgestemd. Daarmee wordt elk afzonderlijk hoofdstuk een praktisch hulpmiddel voor clinici die combinatiebehandelingen overwegen of besluiten in te zetten.
Inhoudsopgave : 1 Combinatiebehandeling bij angststoornissen 2 Combinatiebehandeling bij bipolaire stoornissen 3 Combinatiebehandeling bij depressie 4 Combinatiebehandeling bij schizofrenie 5 Combinatiebehandeling bij de borderline persoonlijkheidsstoornis 6 Combinatiebehandeling bij alcoholafhankelijkheid 7 Combinatiebehandeling bij pedofilie en exhibitionisme 8 Combinatiebehandeling van tics en impulsief gedrag bij het syndroom van Gilles de la Tourette
Keywords: Psychische stoornissen; Psychofarmaca; Psychotherapie