NLD : signaleren, diagnosticeren en behandelen in de onderwijssetting. - Molenaar-Klumper, Marieke, ....- (Lisse : Swets en Zeitlinger, 2001)
Sinds enige tijd worden er steeds meer kinderen met NLD - Nonverbal Learning Disabilities - gediagnosticeerd. Deze niet-verbale leerstoornis die halverwege de jaren zeventig voor het eerst werd omschreven, kenmerkt zich door het samengaan van leer- en gedragsproblemen met motorische problematiek In vier beknopte hoofdstukken wordt door de auteur de stoornis herlder beschreven. Puttend uit een gedegen literatuuronderzoek en gebaseerd op een casus beschrijft zij de cognitieve, psychomotorische, sociaal-emotionele en ruimtelijk-inzichtelijke kenmerken van de stoornis. In hoofdstuk 2 en 3 bespreekt zij de signalering en diagnosticering van NLD. Uitgebreid staat ze daarbij stil hoe NLD zich verhoudt tot andere kinderpsychiatrische beelden zoals beschreven in de gangbare classificatiesystemen. In het vierde hoofdstuk komen concrete behandelingsstrategieën voor de aanpak thuis en op school aan de orde.
Keywords: NLD