Diagnostische valkuilen : als psychische problemen somatische stoornissen verhullen. - Morrison, James Roy, 1940-; Van Groos, G. A. S. Koster, ....- (Lisse : Swets en Zeitlinger, 2001)
Vrijwel elke psychotherapeut weet dat somatische stoornissen bij mensen angst, depressie en psychisch onbehagen kunnen veroorzaken. Minder bekend is echter dat sommige medische problemen ook direct ernstige psychische symptomen kunnen veroorzaken. Zelfs vrdat mensen zich lichamelijk ziek voelen. Het uiterst praktische boek Diagnostische valkuilen laat zien dat op het eerste gezicht onverklaarbare, nauwelijks te traceren psychische problemen soms ernstige medische trauma's verhullen. De auteur beschrijft een enorme hoeveelheid medische stoornissen en bespreekt van elke stoornis de mogelijke psychische effecten. Het boek besluit met een overzichtelijke tabel waarin de stoornissen en hun effecten nog eens worden samengevat. Het boek is een onmisbaar diagnostisch hulpmiddel en een buitengewoon praktisch naslagwerk voor iedereen die in de gezondheidszorg werkzaam is. Alles wat je altijd wilde weten over psychobiologische interacties - eindelijk in een handzaam en bruikbaar boek bijeengebracht
Inhoudsopgave : Deel 1: Een overzicht van symptomen Onderzoek van de psychische toestand Uiterlijk en gedrag Stemming (affect) Spraak Gedachte-inhoud Cognitieve functies Inzicht en oordeel Persoonlijkheidsverandering Deel 2: Zestig lichamelijke aandoeningen Aids - Amyotrofische lateraalsclerose - Bergziekte - Bijnierschorsinsufficintie - Carcinod syndroom - Cerebrovasculair accident - Chorea van Huntington - Chronische luchtwegobstructie - Cryptococcose - Doofheid - Diabetes mellitus - Eiwitondervoeding - Encefalitis herpetica - Epilepsie - Feochromocytoom - Fibromyalgie - Gedissemineerde lupus erythematodes - Hartdecompensatie met stuwing - Hartritmestoornissen - Hersenabces - Hersendysfunctie door acute hypertensie - Hersentumor - Homocystinurie - Hydrocephalus normotensivus -Hyperparathyreodie - Hyperthyreodie -Hypoparathyreodi - Hypothyreodie - Kanker - Leverinsufficintie - Longembolie - Menopauze - Migraine - Mitralisinsufficintie - Multiple sclerose - Myasthenia gravis - Neuropathien van de huid - Nierinsufficintie
- Pellagra - Pernicieuze anemie - Pneumonie - Porfyrie - Postoperatieve status - Premenstrueel syndroom - Prionziekte - Progressieve supranucleaire verlamming - Reumatode artritis - Schedeltrauma - Siadh - Sikkelcelanemie - Slaapapneu - Syndroom van Cushing - Syndroom van Klinefelter - Syndroom van Mnire - Syfilis - Systemische infectie - Vitamine B1-deficintie - Ziekte van Lyme - Ziekte van Parkinson - Ziekte van Wilson Deel 3: Schematische samenvatting van symptomen
Omslag vermeldt : gids voor psychotherapeuten.
Keywords: Psychosomatiek; Psychotherapie