Alcoholverslaving. - van Broekhoven, Ton, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2001)
Alcohol is het meest gebruikte psychoactieve, riskante en verslavende genotmiddel. Het overgrote deel van de mensen dat alcohol gebruikt, drinkt op een verantwoorde wijze; dat wil zeggen: niet te veel en niet in situaties waarin alcohol een gevaar vormt voor het functioneren van de betrokkene zelf of voor anderen. Toch is er in Nederland een grote groep mensen die problemen ondervindt door overmatig gebruik van alcohol. De praktiserende gedragstherapeut wordt in zijn werk regelmatig op directe of indirecte wijze geconfronteerd met cliënten met alcoholproblemen. Met behulp van multidimensionele diagnostiek en door toepassing van 'evidence based' behandelprogramma's zijn er goede resultaten te behalen. Het gedragstherapeutisch referentiekader biedt hierbij goede mogelijkheden voor effectieve behandeling. Alcoholverslaving gaat in op deze problematiek aan de hand van verricht onderzoek, diverse meetinstrumenten en methoden. Het behandelingsplan beschrijft de verschillende stappen in de diagnostiek en behandeling van alcoholverslaving door de psycholoog of gedragstherapeut.
Keywords: Alcoholisme -- Gedragstherapie