Beestenhoed. - Nielandt, Dirk, 1964-; Pottie, Marjolein, 1970- (Mechelen : Bakermat, 1996)
De beesten zijn het zat. Eeuwenlang zijn ze door de mens opgejaagd en afgeslacht. Ze kiezen het hazepad en gaan wonen in de oude hoed van een goochelaar. Daar is het een vrolijke beestenbende. Maar op een dag is muis Keesje verdwenen. De zwarte reuzenspin Jetje wordt op onderzoek gestuurd maar ze komt niet terug. De dieren maken zich zorgen. Sofie, de krokodil is kandidaat om het mysterie op te lossen, maar ze komt ook al niet terug. En ook de olifanten niet en Sara, de pinguïn, niet. Wat is er toch aan de hand? Wat hebben de mensen met ze uitgespookt? Met "Beestenboel" is het lachen geblazen. Dirk Nielandt schudt met zwier de grappigste scènes uit zijn mouw.
Recensie: Wanneer de dieren het gedrag van de mensen niet langer pikken, besluiten ze massaal weg te lopen. Alle dieren, levende, knuffels, sprookjesdieren, dieren van posters of uit boeken, verdwijnen in een hoge hoed. Na een tijd krijgen zowel mensen als dieren heimwee naar elkaar en beloven de mensen alleen nog maar heel goed voor de dieren te zijn. "Beestenhoed" is geschreven vanuit een bepaalde visie: mishandel of vermoord geen dieren, maar wees juist extra goed voor ze. Het verhaal is vluchtig geschreven. Veel anekdotes en avontuurtjes volgen elkaar op zonder dat er diep op in wordt gegaan. Er staan veel woordspelingen in het verhaal die te maken hebben met de dieren (bijv. spinnijdig) die door jongere kinderen nog niet begrepen zullen worden. Met leuke zwart-wit- en gekleurde tekeningen die het verhaal meer dan aanvullen. Het gebruik van veel verschillende namen voor de dieren maakt het geheel nogal eens verwarrend. Aardige omslagtekening in kleur. Vanaf ca. 9 jaar. - A.J. Brandsma-Kerner.
Leeftijd: 9+
Keywords: Dieren; Dierenbescherming; Gaia; Vegetarisme