Het blije boek van Banaan. - Uleners, Gode-Liva, 1933-2002; Candaele, An, ....- (Mechelen : Bakermat, 2001)
Banaan ligt met allemaal ander fruit op een grote schaal. Telkens komen er mensen maar iedereen kiest ander fruit. De banaan wordt steeds bruiner van ouderdom. Totdat er een prinses langskomt die nog nooit een banaan met vlekjes heeft gegeten. Het vierkante formaat boek met harde kaft heeft een groene cover met een grote gele banaan. Binnenin dezelfde type illustraties in kleur uitgevoerd in acrylverf in een naïeve stijl tegen een lichtgele achtergrond. De platen vertonen geen diepte, hetgeen een bijzonder effect heeft. Per dubbele pagina is er een volledig geïllustreerd; op de andere pagina enkele woorden tekst, nu en dan in rijm, in diverse rijmschema's. In een kader aan de zijkant wordt het fruit opgestapeld dat van de fruitschaal is gehaald, die steeds leger wordt. Er is veel te benoemen. Het eind is wat abrupt maar wel happy. Leuk om jonge lezers de verschillende soorten fruit te laten aanwijzen en benoemen. Op een fruitschaal liggen allerlei soorten fruit. Eén voor één worden de stukken fruit weggenomen en opgepeuzeld. Maar niet Banaan. Die blijft ongelukkig en vergeefs wachten op een kandidaat smuller. Tot hij er overrijp van wordt, wie lust de banaan nu nog?
Leeftijd: 5+
Keywords: Fruit; Eten-Drinken