Peter, kind van zee en wind. - Grindley, Sally, ....-; van Altena, Ernst, 1933-1999; Foreman, Michael, ....- (Heemstede : Altamira, 1995)
Peters eigen strand wemelt van waterwild en is heel mooi. Totdat in een duistere nacht een tanker strandt in de verraderlijke kustwateren en zich een stinkende olielaag verspreidt over het zand en de rotsen. Ondanks de grote schoonmaakopeatie en de genezende kracht van de tijd zal Peters strand nooit meer het oude worden. Peter, kind van zee en wind is het hartstochtelijke verhaal over de afschuwelijke schade die de mens doet aan de natuur en die bestreden dient te worden.
Peter wandelt vaak naar de kliffen aan de kust waar hij allerlei zeevogels en andere zeedieren kan bekijken. Op een dag verongelukt vlak voor de kust een tanker. Niet alleen de kliffen, ook de dieren raken besmeurd met vieze vette olie. Alles is goor en ziet er troosteloos uit. Peter helpt bij de reddingsoperatie: afspuiten van de rotsen en schoonmaken van de dieren. Prentenboek in duidelijke, veelzeggende kleuren, waarbij het dreigende, zwart besmeurde landschap in schril contrast staat met het aanvankelijk zo idyllische plekje. Hoewel de figuren soms wat stijfjes zijn getekend, valt vooral de goede kleuropbouw in het oog. Peter in zijn oranje jack is een echte baken in de smerige omgeving. De aanvullende tekst geeft een goede, eenvoudige toelichting, maar ook zonder deze tekst spreken de tekeningen een duidelijke taal.
Leeftijd: 8+
Keywords: Greenpeace; Milieu; Natuurbescherming