Sjaak en de Bonenstaak. - Walker, Richard, 1943-1999; Sharkey, Niamh, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2000)
Recensie: In dit, opnieuw vertelde, sprookje gaat de arme Sjaak in opdracht van zijn moeder om de oude koe Klara te verkopen. Onderweg ruilt Sjaak Klara tegen zes toverbonen. De bonen worden geplant en groeien tot 'het land der Wolken'. Sjaak klimt op de hoogste bonenstaak en komt aan bij een enorm kasteel. De bewoners zijn een oud vrouwtje en een reus met een slecht humeur. Het vrouwtje waarschuwt Sjaak, maar hij is te nieuwsgierig en te hongerig en gaat toch het kasteel binnen. Hij ontdekt de rijkdom van de reus en sleept een zak met goudstukken het kasteel uit. Sjaak gaat terug naar zijn moeder en laat de zak met goudstukken aan een touw zakken. Dan gaat hij terug om nog meer te halen. Het oude vrouwtje en de gans, die gouden eieren legt, grijpen de kans aan om te ontsnappen. Woest zet de reus de achtervolging in maar de reus krijgt hem niet te pakken. Fantasievol, spannend en wensvervullend sprookje dat de oorspronkelijke versie goed volgt. De uitgave is, ook typografisch, zeer verzorgd. De karikaturale, maar wel sfeervolle, tekeningen in gemengde techniek zijn wisselend van grootte. Het kleurgebruik is bijzonder en er zijn veel grappige details. De tekst staat in of naast de platen; emotionele momenten zijn typografisch groot aangegeven. Vanaf ca. 5 jaar.- T.F. Fietje-Wittink
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Keywords: Fantaseren; Sprookjes