Goed voor druk : een praktische gids voor grafische communicatie en technieken. - Mombaerts, Marc, ....-; Vossen, Misjel, ....- (Gent : Academia Press, 2006)
Wanneer men het over beeldcultuur heeft, komt meestal slechts het bewegende beeld film, video, televisie aan bod. Het verdwijnen van de gedrukte media werd dan ook vele malen voorspeld. Toch verdwijnt het stilstaande beeld niet. Niet iedereen is immers even opgetogen over de kwalitatieve minderwaardigheid van het televisiemateriaal. Het stilstaande beeld waarvoor de drukkunst zorg draagt, respecteert het kijkritme en blijft daardoor aanlokkelijk. Drukwerk is geduldig. Het blijft bij n in de hand. Het gedrukte woord en beeld lopen geen gevaar zolang zij flexibel en vlot op de veranderende vraag van de markt reageren. Meer dan de feitelijke, inhoudelijke informatie is grafische vormgeving hierbij de leidraad. Goed voor drukwil daarom een praktisch en tijdloos naslagwerk aanreiken aan iedereen die te maken heeft met de productie van grafische producten - boeken, tijdschriften, folders, handelsdrukwerk, - Het zal dan ook handig van pas komen voor hen die voor het eerst in aanraking komen
Met het grafisch vak, maar het is ook nuttig voor degenen die er al werkzaam in zijn, als opfrissertje of als inleiding tot nieuwe technieken. Het grafisch vak vraagt in deze 'gespecialiseerde' of in vakjes opgedeelde tijden meer dan ooit om een globaal overzicht van het gehele productie en reproductieproces; van het idee via de creatie tot het eindproduct. Vandaar dat de nieuwste technische procds en reproductiemethodes in dit boek helder en begrijpelijk worden uiteengezet. De auteurs gaan ervan uit dat de krijtlijnen van de grote 'digitale' grafische omwentelingen nu getrokken zijn. Goed voor druk bevat naast waardevolle aanbevelingen voor werkmethodes, offerteaanvragen, beoordelingscriteria voor originelen en drukwerkresultaten ook parameters voor de beoordeling van ontwerpen en richtlijnen om een continuteit in de bedrijfsidentiteit vast te houden. Eveneens wordt een 'andere' benadering van de typografie voorgesteld. Het boek is rijk gellustreerd met foto's, tekeningen, schema's
Checklists en een viertalige woordenlijst. De uitgebreide index maakt van Goed voor druk een vriend op de werktafel. Wie kan het boek gebruiken? Goed voor druk is een handig naslagwerk voor iedereen die te maken heeft met de productie van grafische producten: Vormgevers, Drukwerkinkopers, Productiechefs, Redacteurs, Product en marketingverantwoordelijken. Kortom voor iedereen die beelden, woorden en cijfers op papier, schermen of transparanten zet, is Goed voor druk een ideaal werkinstrument.
Met literatuuropgave en index
Keywords: Drukwerk; Grafische technieken; Reclame