Toen ging het licht uit : verslag van een dementeringsproces. - Coebergh van den Braak, A. M., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2001)
Dit boek is een verslag van een dementeringsproces. het is een verslag van een echtgenoot die bij het noteren van de eerste 'andere' gedragingen van zijn vrouw nog geen idee had dat dit het begin was van een lange, zware weg voor hen beiden. De ziekte begon bijna onopgemerkt. Ineens lukte het niet meer om een maaltijd voor personen klaar te maken, het overzicht en de planning ontbraken. Pas later werd onderkend dat dit de eerste aankondiging van dementie was.
Verslag van een dementeringsproces, geschreven door de man van een patiënt. Een liefdevol, eerlijk en zich zelf niet ontziend relaas, gebaseerd op dagboekaantekeningen, die de schrijver acht jaar lang naar zijn dochters stuurde om hen op de hoogte te houden van het proces. Dementie van binnen uit: wat het betekent voor de persoon zelf en voor de naaste omgeving. Duidelijk wordt het zoeken naar een juiste cq. menswaardige benadering en de onmacht daarbij. Positief is de schrijver over dagopvang, Altzheimercafé en verpleeghuis. Knap is hoe hij de moed er in houdt, uitstapjes blijft maken met zijn vrouw en hoe hij blijft genieten van kleine dingen als een ijsje en een terrasje.
Keywords: Dementie