Binnenshuis buitenshuis : een handreiking voor het bieden van begeleiding in en rond de thuissituatie van mensen met psychosociale beperkingen. - Wilken, Jean-Pierre, 1958-; van Rooijen, Sonja, ....- (Amsterdam : SWP, 2001)
1. Het domein van de ambulante woonbegeleiding 2. Het eigen(aardige) van de ambulante woonbegeleiding 3. De methodiek van de ambulante woonbegeleiding 4. Hulpmiddelen Ambulante Woonbegeleiding is één van de vormen van 'zorg aan huis' die de afgelopen jaren in Nederland ontstaan zijn. Inmiddels kunnen ruim 3000 mensen profiteren van de ondersteuning van een 'professioneel maatje', iemand die bij je langs komt om je te helpen bij het leven van alledag. Als we andere vormen van zorg aan huis hierbij optellen, gaat het inmiddels om ruim 8000 cliënten die dankzij deze vorm van hulpverlening een zelfstandig bestaan kunnen leiden. Lange tijd was het onduidelijk op welke wijze de hulpverleners in de ambulante woonbegeleiding hun werk uitoefenden. Het ontbrak aan een duidelijke identiteit en een heldere methodiek. Met dit boek wordt in deze leemte voorzien. Binnenshuis, Buitenshuis bevat de resultaten van een onderzoek bij een viertal teams ambulante woonbegeleiding. Het omschrijft het domein van de ambulante woonbegeleiding binnen het veld van de geestelijke gezondheidszorg, het eigen(aardig)e van een persoonlijk-professionele benadering en de ontwikkeling van een methodiek. Binnenshuis, Buitenshuis beschrijft de methodiek van het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen, toegepast in de praktijk van de ambulante woonbegeleiding. Het boek geeft vele praktische handvatten en bevat een aantal handige hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden bij de toepassing van de methodiek.
Keywords: Begeleid wonen -- Psychiatrische patiënten; Begeleid wonen; Hulpverlening -- Methodiek; Rehabilitatie -- Psychiatrische patiënten