Een tijd op straat : een volgstudie naar (ex-)daklozen in Utrecht 1993-2000. - Van Doorn, Lia (Cornelia), 1961- (Utrecht : NIZW, 2002)
1. Introductie 2. Methodologische verantwoording en onderzoekspopulatie 3. Achtergronden van dakloosheid 4. Eerste kennismaking met de straat 5. Contacten met instituties 6. Sociale netwerken en straatcultuur 7. Strategieën om inkomen te verwerven 8. Een tijd op straat 9. Omslagpunten en trajecten naar huisvesting 10. Zelfstandig wonen en maatschappelijk herstel 11. Slotbeschouwing Er zijn in Nederland 30.000 tot 50.000 dak- en thuislozen. Gedurende zeven jaar heeft Lia van Doorn 64 daklozen en 20 ex-daklozen gevolgd. In dit boek beschrijft zij het dagelijks leven van dak- en thuislozen, de creativiteit waarmee ze zich handhaven, en de ellende die ze ondervinden van een bestaan zonder onderdak of thuishaven. De auteur volgde de dak- en thuislozen langere tijd, iets wat in Nederland nog nooit is gedaan. Ze bekeek onder meer welke interventiestrategieën worden ingezet om dakloosheid te beëindigen, wat de invloed is van het sociale netwerk, wat de rol is van instituties als hulpverleningsinstanties en hoe de perceptie van tijd en ruimte van dak- en thuislozen verandert. Belangrijk bij de terugkeer naar de maatschappij is hulp bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Dit boek biedt aan iedereen die beroepshalve met dak- en thuislozen te maken heeft een kader om cliëntgericht te werken en om beleid af te stemmen op veranderingen in de samenleving.
Keywords: Daklozen -- Nederland; Daklozen; Daklozenzorg -- Nederland; Daklozenzorg