Wie wil Wannes ? - Tielemans, Erwin, ....-; Godon, Ingrid, 1958-; Wolfs, Rita, ....- (Brugge : Die Keure, 1993)
Wannes is onzichtbaar. Hij gaat op zoek naar vriendjes om mee te spelen. Niet zo eenvoudig als je onzichtbaar bent! Naast het hoofdverhaal lopen er drie nevenverhalen als een rode draad door het boek. Zo kan Wannes tijdens zijn zoektocht niet nalaten stukjes uit zijn omgeving te betoveren. Bij Wannes horen ook vijf kleine kaboutertjes die zich her en der verstoppen op de prent. Het hele boek door kan de lezer het verhaal van twee pestkoppen en het zwarte schaap volgen. Wannes is het onzichtbare zoontje van een tovenaar, hij woont in een kasteel met zijn kaboutervriendjes en zijn huisdieren. Wannes wil graag een echt vriendje om mee te spelen. Door zijn onzichtbaarheid lukt dat niet. Totdat Wannes op zijn zoektocht een school binnen gaat en daar Jake ontmoet. Jake is het dochtertje van een andere tovenaar. Zij trakteert op toversnoepjes, waarbij je een wens mag doen. De liefste wens van Wannes wordt werkelijkheid (of komt uit). Prentenboek dat door zijn grote kijkplaten in zachte tinten geschilderd, met heel veel oog voor detail, uitnodigt tot herhaald bekijken en nieuwe ontdekkingen doen. De 'ontluikende geletterdheid' wordt gestimuleerd door het verwerken van opschriften in de illustraties en de bijzondere uitvoering van een deel van de letters in de tekst. Het thema 'onzichtbaarheid' is een enigszins zwak element in tekst en illustratie. (Wannes is wel zichtbaar voor de lezer). Door een iets consequentere opbouw van de tekst zou het verhaal nog aan kracht hebben gewonnen. Toch een zeer bruikbare aanvulling van de prentenboekcollectie. Voor kleuters vanaf 5 jaar.
Bij dit boek hoort de map Tovertaal : een geïntegreerde taalmodule voor vier- en vijfjarige kinderen...
Keywords: Toveren; Vriendschap; Fantasiefiguren