Ogen om te kijken. - Boos, André, ....-; Petit, Geneviève, ....- (Doornik : Casterman, 1994)
In dit deeltje, uit een reeks van vijf boekjes met informatie over een van de vijf zintuigen, komt de gezichtszin aan de orde. Na de lezer attent te hebben gemaakt op het feit dat je (de mens) kan zien, komen achtereenvolgens negen verschillende diersoorten in beeld waarover iets bijzonders te vertellen is wat het kijken betreft. Per dubbele pagina is een dier of enkele verwante soorten te zien waarbij een wetenswaardigheidje vermeld is over de manier van kijken of de vorm van het oog, bijv.: een Jakobsschelp heeft een ketting van ogen, een kameleon kan twee kanten tegelijk opkijken, een zeekat heeft zigzag-vormige ogen etc. Na ieder weetje wordt een vraag gesteld om de lezer zelf een vergelijking te laten maken van het dier met zichzelf bijv.: 'Kan jij ook achter je zien?', 'Weet jij of het nacht is met je ogen dicht?' De tekst is uiterst summier en behelst nauwelijks meer dan een aanduiding van de voorstelling en het genoemde feit. De mooie, sfeervolle illustraties in kleurpotlood zijn natuurgetrouw en duidelijk. Voor groep 2, 3 en 4 van het basisonderwijs om samen met de begeleider te bekijken en te behandelen. Vanaf ca. 5 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Doelgroep: Alle leeftijden
Keywords: Dieren; Voorlezen -- Kleuters; Zien; Zintuigen