De (on)draaglijke lichtheid van preventie van schizofrene psychose. - Wampers, Martien, ....-; De Hert, Marc, ....-; Peuskens, Joseph, ....- (Mechelen : Kluwer, 2002)
De psychiatrie is voor velen een wereld die tegelijkertijd afschrikt en fascineert, een wereld vol mythen en misverstanden. Waarschijnlijk zijn die misverstanden nog het grootst wat betreft de begrippen 'psychose' en 'schizofrenie'. Vaak wordt schizofrenie verward met andere psychiatrische stoornissen, zoals de meervoudige persoonlijkheidsstoornis en psychopathie. De begrippen 'psychose' en 'schizofrenie' worden haarfijn uitgelegd en uit de doeken gedaan in dit boek. Tenslotte blijven primaire preventie, vroege detectie en behandeling én het voorkomen van herval een uitdaging voor de geestelijke gezonheidszorg. En dat is precies waarin dit boek zijn bijdrage levert. (flaptekst)
Inhoudsopgave (verkort)1 Begripsomschrijving en diagnosestelling 2 Symptomen en verloop 3 Epidemiologie 4 Prognose 5 Etiologie 5.1 Erfelijkheid 5.2 Stoornissen in functie en structuur van de hersenen 5.3 Biochemische stoornissen 5.4 Neurofysiologische stoornissen 5.5 Omgevingsfactoren 5.6 Kwetsbaarheid voor psychose 6 Behandeling 6.1 Algemene principes 6.2 Psychiatrische opname 6.3 Antipsychotische medicatie 6.4 Nevenwerkingen 6.5 Nieuwe antipsychotica 6.6 Niet-farmacologische interventies 6.7 Begeleiding van familie 6.8 Voorkómen van herval 7 Vroege risicofactoren en premorbide fase 7.1 Inleiding 7.2 Predisponerende factoren 7.3 Uitlokkende factoren 7.4 Premorbide fase Conclusie 8 Primaire preventie 8.1 Inleiding 8.2 Interventie in de premorbide fase 8.3 Interventie in de prodromale fase 9 Belang van de eerste psychotische periode 9.1 Inleiding 9.2 Plateau-effect 9.3 Therapieresistentie 9.4 Suïcidaliteit 9.5 Factoren die het beloop van een schizofrene psychose bepalen 9.6 Duur van onbehandelde psychose (DOP) 10 Secundaire preventie 10.1 Definitie 10.2 Reductie van DOP 10.3 Modellen voor reductie DOP en vroege detectie 10.4 Behandeling van patiënten in een eerste psychotische episode 11 Tertiaire preventie en terugvalpreventie 11.1 Inleiding 11.2 Hervalpreventie 11.3 Vroege waarschuwingssignalen en hervalpreventie 11.4 Suïcide, risicofactoren en preventie 11.5 Familiale interventies
Keywords: Schizofrenie