Kinderplasjes. - van der Ploeg, Anne-Marie, ....- (Mechelen : Kluwer, 2002)
Inhoudsopgave I Embryonale ontwikkeling van het urologische stelsel II Fysiologische ontwikkelingen van het plassen 1 Hoe wordt een mens zindelijk? 2 Hoe wordt mijn kind droog? 3 Voorwaarden om als kind continent te zijn 4 Plasproblemen op jonge leeftijd 5 Foutieve veronderstellingen III Mictie- en continentieproblemen 1 Inleiding 2 Terminologie 3 Fysiopathologie 4 Psychologische en sociale problemen bij kinderen IV Medische diagnostische onderzoeken 1 Bezoek aan huisarts 2 Uroflowmetrie 3 Cystometrie met vloeistoffen 4 Het video-urodynamisch onderzoek 5 Cystoscopie 6 Echografie van de blaas 7 Cystografie 8 Multidisciplinaire screening bij kinderen V Soorten blaasstoornissen 1 Functionele blaasstoornissen 2 Disfunctioneel plaspatroon 3 Bedwateren of enuresis nocturna 4 De differentiatie in type enuresis/incontinentie VI Behandeling en begeleidingspakket 1 Inleiding 2 Behandeling van blaasfunctiestoornissen 3 Behandeling van blaasdisfuncties en/of diurnaklachten 4 Algemene hulp bij het zindelijk worden 5 De tien geboden van de droogtraining overdag 6 Trainingsprogramma 7 Behandeling van enuresis nocturna 8 De tien geboden van het droog worden 's nachts 9 Motivatoren bij kinderen VII Toepassingen 1 Bekkenbodemtherapie bij meisjes met recidiverende urineweginfecties 2 Bekkenbodemtherapie bij kinderen met een disfunctioneel plaspatroon 3 Manuele oefeningen - Proprioceptieve oefeningen - Manuele testing 4 Biofeedbacktraining 5 Droogtraining met behulp van de plaswekker 6 Stoornis in het 24-uur-urinair-concentratieprofiel 7 Cognitieve type = klassieke of idiopatische = echt monosymptomatische type
Keywords: Bedplassen; Zindelijkheidstraining