Hoe word ik machtswijzer? : vormingspakket bij de Machtswijzer. - Nederlandstalige Vrouwenraad (Brussel : NVR, 2002)
We zien en horen wat vrouwen wereldwijd vandaag meemaken en zijn ons bewust van de directe en flagrante discriminaties waaronder ze te lijden hebben. Gelukkig kent ons land geen dergelijke grove schendingen van vrouwenrechten: hier worden geen vrouwen gestenigd of bewust de toegang tot een ziekenhuis ontzegd. Dit betekent echter niet dat het gelijkekansenbeleid voor vrouwen en mannen een overbodige luxe is. Vele discriminaties zijn onzichtbaar, verdoken en eerder het resultaat van een complex maatschappelijk raderwerk en impliciete weerstanden. We spreken hier van subtiele mechanismen van discriminatie, waarvan de publieke opinie wellicht zal zeggen: "Maken jullie je dr nog druk om!". Het zijn precies deze discriminaties, die men niet ziet of niet direct waarneemt, die het hardnekkigst zijn. Ook in het domein van de lokale politieke besluitvorming merken we nog steeds ongelijkheden: vrouwen zijn er nog sterk ondervertegenwoordigd (een makkelijke groep dus om aan de kant te schuiven)
En er heersen informele regels en praktijken die, zowel bewust als onbewust, dienen om mannen en vrouwen te imponeren en af te schrikken. Als lokale mandataris spendeer je veel tijd aan vergaderen. Gemeente-, OCMW- of provincieraadszittingen, commissies, vergaderingen van adviesraden, fractievergaderingen, bestuursvergaderingen, soms wordt het allemaal een beetje te veel. Zeker als die vergaderingen saai zijn of te lang duren. Soms wens je wellicht dat je er nooit aan begonnen was. Een gevoel dat nog versterkt wordt als je de indruk krijgt aan de kant geschoven en niet gehoord te worden. Geef je lucht aan dat gevoel dan krijg je van - voornamelijk - oude krokodillen al gauw de repliek dat dit er nu eenmaal bijhoort. Politiek is de strijd om gehoord te worden, beweren ze. Flauwekul natuurlijk, onze democratie geeft aan raadsleden het recht om mee te beraadslagen en mee te beslissen. Daarom legt de Vrouwenraad je graag deze Machtswijzer voor, een handige bladwijzer die je leert op vergaderingen
Misbruik te herkennen en er op doeltreffende wijze tegen in te gaan.
De Machtswijzer is een bladwijzer waarbij een vormingspakket, een handleiding en een folder hoort.
Losbladig
Keywords: Vergadertechnieken; Vrouwen en politiek; Vrouwendiscriminatie; Vrouwenemancipatie