De praktijk van familieopstellingen : verdieping en verbreding van de verborgen dynamiek van familiebanden. - Hellinger, Bert, ....-; Weber, Gunthard, ....- (Haarlem : Altamira-Becht, 2002)
Samenvatting:Na de succesvolle ontwikkeling van systeemopstellingen voor familiebandenworden de principes die hieraan ten grondslag liggen inmiddels ook binnenorganisaties gebruikt. Een organisatie is, net als een familie, eencomplex fenomeen. Het veranderen van een element kan grote invloed hebbenop het totale systeem. Anderzijds is het vaak moeilijk vaste patronen ineen organisatie te doorbreken en een nieuwe koers te varen. Een individuof een gehele afdeling kan zonder het te beseffen 'verstrikt' raken in depatronen van het organisatiesysteem. Dit 'verstrikt raken' kan diversegevolgen hebben voor zowel het individu als de organisatie, en dezegevolgen kunnen zich uiten door lichamelijke klachten, maar ook doorconflicten en een gebrek aan productiviteit en creativiteit binnen deorganisatie.Via een organisatieopstelling leer je hoe je kunt omgaan met belemmerendepatronen binnen de organisatie. Tevens krijg je inzicht met betrekkingtot de plek die je zelf inneemt binnen de organisatie en vanuit welkepositie je optimaal kunt functioneren.Voor alles zou het systemische opstellingswerk kunnen bijdragen aan eenmenselijker benadering in de bedrijfswereld, zodat medewerkers zich alspersonen en om hun bijdragen vaker erkend en gewaardeerd voelen. Danzullen betrekkingen en structuren helderder worden en zullen allen diedaarvan deel uitmaken zich vaker vrij van verstrikkingen en beperkende,belastende patronen geheel aan hun taken kunnen wijden.Dit boek bevat de bewerkte bijdragen van een congres over deontwikkelingen van organisatieopstellingen - en hier al kan men aan debonte schakering zien tot hoeveel verschillende gebieden dit werk zichbegint uit te strekken. Twee interviews met Bert Hellinger over hetopstellen van organisaties ronden het boek af.
Keywords: Gezinstherapie