Argus en het flessenspook. - Verreydt, Detty, 1950-; Vercruysse, Tine, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2002)
Oom Arseen heeft een vlekkeneter uitgevonden en moet naar het uitvinderssalon. Knurf en Muddy passen op zijn huis, samen met hun neefjes. In het huis van oom Arseen staan veel giftige drankjes. Gelukkig houdt Argus een oogje in het zeil. Op een morgen zijn enkele flessen leeg. De neefjes worden meteen naar het ziekenhuis gebracht. Maar ondertussen worden nog meer flessen leeggegoten... Wie zit toch daarachter? Dit prentenboek is uitgegeven door het Antigifcentrum (Brussel) om kinderen en hun begeleiders te wijzen op de gevaren van gevaarlijke stoffen en producten in en om het huis en op het werk van dit centrum. De zich als mensen gedragende varkens Knurf en Maddy - eerder in 'Argus'*, een boek over brandgevaar - passen met hun huisdier, vlieg Argus, en hun neefjes op het huis van uitvinder oom Arseen. Het huis ligt vol gevaarlijke rommel en rare flessen, die eerst opgeruimd moeten worden. Beebie laat een fles kapotvallen, waarna er allerlei vreemde (en gevaarlijke) dingen gebeuren, maar Argus zorgt dat het gifetende flessenspook verslagen en gevangen wordt. In grappige, wat fantastisch aandoende, stripachtige tekeningen over één of twee pagina's met tekstblokken in grote letter in verschillend lettertype, soms op gekleurde ondergrond, wordt het niet zo eenvoudige, maar spannende en leerzame verhaal verteld. De tekeningen zijn boeiend om naar te kijken, met verf, krijt, kleurpotlood en geknipte en gescheurde collage-elementen. Tekst en illustraties vullen elkaar goed aan. Het verhaal is geschikt om aan kinderen vanaf ca. 5 jaar voor te lezen en moet zeker ook besproken worden.
Bijlage: doe-boekje: Kadee 3(2006)5
Leeftijd: 5+
Keywords: Veiligheid in huis; Ziek-Gezond