Alcoholverslaving : ziek van ontkenning - van der Doelen, Gerard, ....- (Amsterdam : SWP, 2002)
Inhoudsopgave : ONTKENNING ligt aan de basis van elke verslaving. Daarmee start bij dealcoholverslaafde een lang en star proces met vergaande gevolgen. Deverslaving krijgt de overhand en gaat het denken, doen en laten van dedrinker bepalen. Het wordt een individueel probleem met grote relationelegevolgen. Niet alleen de drinker zelf, maar ook en misschien wel vooral zijn omgeving wordt de dupe.Sommigen vinden alcoholverslaving een ziekte. Als er al sprake is vanziek zijn dan zijn er in de omgeving zeker twintig mensen die k ziekzijn. Toch heeft die omgeving vaak op allerlei manieren al geprobeerd omverandering te krijgen. Te vaak, en dikwijls te lang, houdt men hetprobleem verborgen voordat men er echt wat aan gaat doen.
Keywords: Alcoholisme -- Hulpverlening; Alcoholisme