Juf Odil - van Mieghem, Linda, 1948-; Godon, Ingrid, 1958- (Averbode : Altiora, 2002)
Nellie, de muis, en Cezar, de kikker, gaan voor het eerst naar school. Het begint al goed: ze komen te laat. Bovendien schrikt Cezar van de grote bek van juf Odil. Zij is namelijk een krokodil. Gelukkig heeft hij zijn knuffel, een dino, bij zich. Die lijkt op juf: ook een grote bek maar lief. Via deze figuurtjes maken peuters kennis, al is het summier, met het begrip 'naar school gaan' en het vinden van troost en herkenning bij een knuffel. Het boekje is compact van grootte en in stevig, in dik karton uitgevoerd met twee afgeronde hoeken. De illustraties, een combinatie van verf en krijt, zijn kleurrijk en aantrekkelijk om te zien en beslaan telkens een dubbele pagina. De tekst in een schreefloze letter staat in een blok in de illustraties maar is door het kleurgebruik nog goed leesbaar. Een aardig peuterboekje maar extra uitleg is wel wenselijk omdat anders voor het eerst naar school beperkt wordt tot bang zijn. De auteur heeft reeds meer (bekroonde) boeken op haar naam staan. Dit is een deel uit een serie van vier
Voor Nellie en Cesar begint de eerste schooldag slecht: ze komen te laat! Daarbij komt dat de juk een krokodil is. Maar Cezars knuffel helpt hem over zijn schrik heen, want die lijkt op de juf: lelijk maar lief.
Leeftijd: 3+
Keywords: Dieren; Kleuters; School