De stad van Axen : gids bij menselijke relaties. - Cuvelier, Ferdinand, 1932- (Kapellen : DNB, 1987)
Op het einde van de dertiende eeuw werd op een klein eiland ene stad gebouwd. De stichter van de stad ging uit van de beleving dat op bepaalde plaatsen specifieke krachten werkzaam zijn, de zgn. Axen, die men in de relatie tot andere mensen kan aanwenden. De hele urbanistische aanleg, de wijken, de gebouwen, het centrale plein, de wallen, getuigen van deze inspiratie. De leef- en omgangscultuur van de stadsbewoners is ook grotendeels bepaald vanuit de axen. De momenteel erg on-toeristische stad heeft, na zevenhonderd jaar bestaan, nog vele sporen van deze oorspronkelijke bezieling bewaard. Dit boek is een reisverslag van zeven dagen verblijf aldaar. Mijn gids en gastvrouw Jadrana bracht me op weg, rustig en gestaag, als een vroedvrouw bij een bevalling. En de stad heeft bezit van me genomen. Ze is door me heengegaan. Ze heeft me geconfronteerd met mezelf. Me vragen gesteld over hoe ik omga met anderen, in mijn gezin, mijn werkomgeving, mijn maatschappij. Thans, anderhalf jaar later, blijft een eindindruk me nog steeds bij: deze stad appelleert op vereenvoudiging en verdichting van mijn omgang met anderen. Maar voor mensen die niet in deze stad wonen en niet in zo'n geest zijn opgevoed, is dat appel een moeizame omscholing.
Keywords: Relaties; Relatietherapie