De spookrit : een griezelig pop-upboek met spannende fl...fl...flapjes. - O'Leary, John, ....- (Amsterdam : Sjaloom, 2001)
Recensie: Florrie en Peentje maken met Machinist Muis een treinreis langs griezelige plekken. Een pop-upboek met veel flapjes waarachter slangen, vleermuizen en andere monsters zitten. Het verhaal heeft wel een verhaallijn met wat humor, maar geen ontwikkeling of onverwachte wendingen. Bij sommige regels is de relevantie niet helemaal duidelijk: 'Je bent gesnapt' bij een schilderij met wegdraaiende ogen. Hoezo gesnapt? De tekst zit boordevol alliteratie: 'kale konijnen', 'kriebelig kippenvel'. De letters van diverse grootte zijn in wit gedrukt tegen een zwarte achtergrond. Het is niet helemaal duidelijk welke naam bij welk personage hoort en wie welke regels zegt; ze hebben inwisselbare persoonlijkheden. Het boek heeft een oblong formaat met een dikke harde kaft en bladzijden van dik papier. De flapjes blijven af en toe achter elkaar haken en gaan snel stuk. De platen zijn warrig en druk, de afbeeldingen achter de deurtjes en flapjes zijn niet altijd goed te zien. Het verhaal begint op het eerste schutblad. Alleen voor hele kleintjes leuk om meer dan eenmaal in te kijken, maar in hun handen gaat het waarschijnlijk het snelst stuk. Vanaf ca. 4 jaar. - Naomi Blindeman
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Keywords: Griezelen