KLADboek : probleemverkenning bij jongeren met gedragsmoeilijkheden aan de hand van de screeninglijst KLachtenlijst ADolescenten. - Peeters, Jos, ....- (Leuven : Garant, 2002)
1. Inleiding 2. Beknopte voorstelling en praktisch gebruik 3. Algemene beschrijving 4. Adolescenten met gedragsmoeilijkheden 5. KLADwerk 6. Kevin maakt een KLAD-je 7. Onderzoek 8. Besluit Samenvatting: Dit boek is een praktisch werkboek over een screeninginstrument dat verstrengeld is in de dagdagelijkse hulpverleningspraktijk met gedragsmoeilijke adolescenten: de KLAD (KLachtenlijst ADolescenten). Dit is een eenvoudige, korte, concrete en gedragsgerichte inventarislijst die snel een overzicht geeft van een aantal moeilijkheden -met een zelfrapportagelijst voor adolescenten, een lijst voor ouders en een lijst voor 'derden' (begeleiders, opvoeders, leerkrachten, ...). Het gebruik van de KLAD wint erbij als de kennis over gedragsmoeilijkheden bij adolescenten en de typische wijze om met hen in contact te treden vergroot wordt. Daarom bevat dit boek niet alleen een beschrijving van de KLAD en de psychometrische aspecten ervan, maar ook een hoofdstuk met begripsomschrijvingen en een stand van zaken over gedragsmoeilijkheden bij adolescenten, van dwinggedrag tot antisociaal of zelfs delinquent gedrag. Verder wor den ook een aantal basisuitgangspunten en basishoudingen in het contact met deze adolescenten afgelijnd en een aantal typische gesprekstechnieken aangehaald. Tot slot wordt stilgestaan bij de vraag of er wel iets te doen is aan de (evolutie van de)gedragsmoeilijkheden en wordt aangeduid welke behandelingsstrategieën en behandelingsprogramma's hierbij zinvol zijn. Het boek richt zich tot alle professionele hulpverleners die te maken hebben met adolescenten met gedragsmoeilijkheden: psychiaters, psychologen, pedagogen, maatschappelijk werkers, begeleiders
Keywords: Adolescenten -- Hulpverlening; Gedragsstoornissen -- Jeugd; Jeugdzorg